Sinds kort biedt het Reinier de Graaf ziekenhuis sociaal-maatschappelijke ondersteuning aan patiënten.
Sinds kort biedt het Reinier de Graaf ziekenhuis sociaal-maatschappelijke ondersteuning aan patiënten.

Sociaal-maatschappelijke hulp voor patiënten

Algemeen

DELFT - Sinds kort biedt het Reinier de Graaf ziekenhuis sociaal-maatschappelijke ondersteuning aan patiënten die op meerdere aspecten hulp nodig hebben. Een team van Transmuraal Maatschappelijk werkers zorgt ervoor dat deze patiënten een doorverwijzing krijgen naar de juiste instanties.

Het ziekenhuis doet dit in samenwerking met de gemeenten Delft, Westland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en zorgverzekeraar DSW. Elke week komen er nieuwe aanvragen binnen bij het team van Transmuraal Maatschappelijk medewerkers: “Wij vormen de schakel tussen de patiënt en de sociale instanties. Als er een aanmelding komt, nemen we deze snel in behandeling. We bieden sowieso een luisterend oor aan de patiënt, maar zorgen er ook voor dat we hem of haar op tijd bij de juiste instantie aanmelden”, aldus zorgregisseur Sociaal Kernteam Anne-Sophie van Leeuwen. Volgens Anne-Sophie is er ook vaak overleg binnen het ziekenhuis: “Regelmatig schakelen we even met de aanmelder van de patiënt en we zijn ook wekelijks enkele dagdelen aanwezig in het ziekenhuis.”

In gesprek
Voordat het team aan de slag kan gaan met een aanvraag gaan ze eerst in gesprek met de patiënt. Volgens Ibrahim Beder, casuscoördinator Delft Support, wordt dit zeker op prijs gesteld: “Vaak merken we dat patiënten het fijn vinden om samen met ons te sparren en te kijken wat er nodig is. Ze zijn meestal erg blij dat hun situatie kan verbeteren door het inschakelen van de juiste begeleiding. Veel patiënten zijn dankbaar en al opgelucht op het moment dat ze weten dat er hulp is aangevraagd.”

Sinds november vorig jaar zijn Reinier de Graaf, Delft voor Elkaar en Vitis Welzijn ook begonnen met een inloopspreekuur Welzijn in het ziekenhuis. Mensen kunnen hier zonder afspraak terecht voor een gesprek of steuntje in de rug.