Friso van der Ham (rechts) en dialyseverpleegkundige Jolanda Spruijt (links). (Foto: Reinier de Graaf)
Friso van der Ham (rechts) en dialyseverpleegkundige Jolanda Spruijt (links). (Foto: Reinier de Graaf)

Bijzondere foto-expositie Reinier de Graaf

Algemeen

DELFT - Ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van de dialyseafdeling van het Reinier de Graaf ziekenhuis is nu de foto-expositie ‘(Over)leven’ te zien. Met 44 portretten van mensen die voor hun leven afhankelijk zijn van deze afdeling, wordt de mens achter de dialysepatiënt getoond.

Dialyse is de medische behandeling waarbij bloed wordt gezuiverd van afvalstoffen en vocht kan worden onttrokken uit het lichaam. Deze behandeling wordt gegeven wanneer de nieren minder dan 10% werken en een niertransplantatie niet meteen kan. Wekelijks worden op de dialyseafdeling van Reinier de Graaf zo’n 70 patiënten behandeld die gemiddeld drie dagdelen per week, soms levenslang gedialyseerd moeten worden. De 52-jarige Friso van der Ham kreeg acuut nierfalen en deed graag mee aan de foto-expositie: “Het betekent een stukje erkenning voor wie je bent. Ik ben namelijk niet alleen patiënt, maar ook gewoon mens: getrouwd en vader van twee tieners. Ik wilde dat in de foto’s laten zien. De oprechte aandacht die ik ervaar op deze afdeling is bijzonder. Het zorgt ervoor dat ik me geen nummer voel en de behandelingen worden draaglijker.”   

Expositie
Het doel van de foto-expositie is om bewustzijn te vergroten voor het belang van mensgerichte zorg, want daarmee vergroot je wederzijds begrip en verbeter je de zorgverlening. De foto-expositie is een initiatief van dialyseverpleegkundige Hanneke Grootendorst en fotograaf Sing Dekker. “De dialyseafdeling is een bijzondere afdeling. Doordat patiënten hier meerdere keren per week komen, bouw je een hechte band op. Door de verhalen over hun verleden, kinderen, kleinkinderen, hobby’s, vreugde en verdriet hebben we een idee van hun leven, maar een beeld hebben we niet. We zien hen alleen kwetsbaar als patiënt in bed liggen. Dat wilden we met deze expositie veranderen”, aldus Grootendorst. Ook volgens fotograaf Dekker is het een bijzondere expositie: “Het is bijzonder dat we 44 patiënten in hun persoonlijke leven hebben gefotografeerd, bijvoorbeeld door het portret van Friso samen met zijn gezin thuis. Over de hele afdeling hangen alle lijsten met verschillende portretten.” 

Oprechte aandacht
De expositie past goed bij het Reinier de Graaf. Als ‘Je ziekenhuis voor het leven’ heeft het ziekenhuis oprechte aandacht voor elkaar en de patiënten. In de zorgverlening kijken ze dan ook verder dan de muren van het ziekenhuis. Deze mensgerichte zorg draagt bij aan een betere relatie tussen zorgverlener en patiënt en vergroot inzicht in de juiste zorg voor de patiënt. Kijk voor meer informatie op www.reinierdegraaf.nl.