Team Westland heeft weer gul gegeven aan het Oncologisch Centrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis. (Foto: ©Mark van Nierop/2023)
Team Westland heeft weer gul gegeven aan het Oncologisch Centrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis. (Foto: ©Mark van Nierop/2023)

Team Westland geeft gul aan Reinier de Graaf

Algemeen

DELFT - Team Westland heeft weer gul gegeven aan het Oncologisch Centrum van het Reinier de Graaf ziekenhuis. Het team bestaat uit een groep mensen die elk jaar de Col du Tourmalet beklimt in Frankrijk om geld binnen te halen. Met dit geld ondersteunen ze regionale kankergerelateerde doelen, waaronder de aanschaf van apparatuur, onderzoek of zorg voor kankerpatiënten en hun familie.

Mede dankzij de donatie van Team Westland kon het Oncologisch Centrum van Reinier de Graaf een aantal projecten realiseren. Allereerst kan het ziekenhuis de mobiele hospice unit aanschaffen. Met deze mobiele hospice wil het ziekenhuis op het moment dat er afscheid genomen moet worden van een dierbare een huiselijke setting creëren in een patiëntenkamer. Door een kamerscherm en een op maat gemaakt meubel wordt de patiëntenkamer huiselijker gemaakt, waardoor het afscheid hopelijk wat makkelijker wordt.

Magnetisch zaadje
Als tweede gaat het Reinier de Graaf de gift van Team Westland ook inzetten bij het project van de vervanging van het jodiumzaadje door een magnetisch zaadje tijdens borstkankeroperaties. Het ziekenhuis voert veelvuldig operaties voor borstkanker uit, waarbij een groot deel van de tumoren niet te voelen is in de borst. Om de tumor tijdens de operatie te kunnen vinden, wordt nu nog een radioactief jodiumzaadje gebruikt dat vóór de operatie bij de tumor geplaatst wordt. Dit zaadje gaat het ziekenhuis vervangen voor een magnetisch zaadje, waarmee tumoren nog beter te vinden zijn. Ook wordt hiermee de duur van de ingreep korter.

Veinviewer Flex
Soms is chemotherapie een onderdeel van de behandeling van oncologiepatiënten. Dit is stressvol, vooral wanneer het prikken lastiger wordt door de chemotherapie. De Veinviewer Flex zorgt ervoor dat de vernauwde bloedvaten tot 10 mm en vaatpatronen tot 15 mm onder de huis zichtbaar worden. Dit kan dankzij speciale ‘near-infrarood’ verlichting. Zo is het goed aanprikken van een bloedvat makkelijker.

Natuurlijk is Irma van Gelderen, manager van het Oncologisch Centrum, erg dankbaar: “Team Westland weet ieder jaar weer veel vrijwilligers op de been te krijgen en verzamelt zo een enorm bedrag dat verdeeld wordt over meerdere zorginstellingen in de regio. Wij zijn ontzettend dankbaar dat Reinier de Graaf ieder jaar weer prachtige bedragen ontvangt. De gulle giften dragen gericht bij aan betere oncologische behandelingen, of het ondersteunt de behandeling, waardoor het behandeltraject voor de patiënt draaglijker wordt.”