Naast het ongeslagen kampioenschap als speler en promotie naar de tweede klasse als speler en trainer is Frank Verhaar (staand, derde van links) trots op tweemaal winst in de Stad Delft Bokaal. (foto: Roel van Dorsten)
Naast het ongeslagen kampioenschap als speler en promotie naar de tweede klasse als speler en trainer is Frank Verhaar (staand, derde van links) trots op tweemaal winst in de Stad Delft Bokaal. (foto: Roel van Dorsten)

Frank Verhaar bezig aan laatste halfjaar als trainer van ‘zijn’ Full Speed

Algemeen

DELFT - Voor Full Speed-trainer Frank Verhaar breekt een bijzonder halfjaar aan. De oefenmeester gaat zijn laatste seizoenshelft in als trainer van de Kerkpolderbewoners. “En we gaan er nog even keihard tegenaan.”

Door: Alphons de Wit jr. 

Even slikken was het wel, begin november. “Voor mezelf was ik er wel al even uit dat het beter was om de club te verlaten. Na zeventien jaar heb ik afgelopen zomer mijn baan op een basisschool in Rotterdam-Zuid ingeruild voor een baan als gymleraar aan het CLD en ik merkte dat dat me zoveel nieuwe energie opleverde. Het werken als trainer vind ik superleuk en van een sleur is bij Full Speed ook geen sprake, maar na acht jaar trainerschap, waarvan vijf jaar als hoofdtrainer, is het tijd voor nieuwe energie voor de groep.”

Omslag
En dus volgde het moment waarop de jongen van de club zijn plannen kenbaar moest maken. “En ik moet zeggen dat ik daar met kippenvel en een brok in de keel zat; Full Speed is toch echt mijn club en ik voel me hier zo op mijn plek. Maar voor mij was wel duidelijk dat het zowel voor de club als voor mij het beste was. In mijn ogen is het tijd voor een omslag. De jongens die nu in het eerste spelen, kennen me inmiddels door en door, met een heel aantal heb ik nog samengespeeld. Voor hen is een andere manier van werken ook wel fijn. Het zou mooi zijn als er een jong iemand komt, die goede connecties heeft, want we hebben als club nog wel wat jaren te overbruggen voordat er voldoende eigen jongens doorkomen vanuit de jeugd. Voor mij rest nu nog de tweede seizoenshelft, waarin we vol aan de bak gaan.” Dat is wel nodig ook, want de laatste drie wedstrijden voor de winterstop gingen kansloos verloren. “Mijn boodschap bij de eerste training van het jaar was dat we terug moeten naar de basis. In de eerste seizoenshelft bleken we niet fit genoeg en daar moeten we aan werken om handhaving veilig te stellen. Ik heb dan ook aangegeven de komende maanden keihard te zijn en dat accepteerden die jongens. We gaan voor lijfsbehoud in de derde klasse.”
Promotie
Hoe anders was dat in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer, toen Full Speed door de coronacrisis dan wel geen kampioensfeest vierde, maar als lijstaanvoerder wel promoveerde. “Het jaar daarop in de tweede klasse liep het ook hartstikke goed en werden we zevende, de beste prestatie die Full Speed ooit had gehaald. Het jaar erna vertrok er een aantal belangrijke spelers, waardoor we vorig seizoen begonnen met een vaste kern van dertien spelers. We begonnen het seizoen goed en puur op teamspirit, kracht, power en inzet stonden we na vijf wedstrijden bovenaan, maar we wisten dat we dat niet vol konden houden, omdat er blessures zouden komen. Dat bleek en uiteindelijk degradeerden we. We wisten dat dit door de verscherpte degradatieregeling kon gebeuren en zijn vol goede moed aan het huidige seizoen begonnen. In het begin ging het redelijk, maar de laatste drie wedstrijden voor de winterstop hebben we het laten liggen.”
En dus zal Full Speed in de resterende vijftien duels volop aan de bak moeten. “En ik kijk ernaar uit om zaterdag weer te beginnen. We spelen tegen Ariston ‘80, dat een goede ploeg heeft. Hopelijk behalen we er een goed resultaat, waarop we in de weken erna kunnen voortborduren. Verder staat begin februari nog een trainingskamp naar Spanje op het programma; echt iets om naar uit te kijken.”

Terugkijken
Daarnaast volgt voor Verhaar natuurlijk ook een periode om terug te kijken. “Ik ben vanaf mijn geboorte al lid van deze club en ben, op twee jaartjes in de ADO-jeugd na, al die tijd aan de club verbonden geweest. Het hoogtepunt in al die jaren had het kampioenschap als trainer moeten worden, maar corona gooide roet in het eten. Nu is het het ongeslagen kampioenschap van de vierde klasse met Pierre van Zinnen als trainer. We hadden zo’n ontzettend leuke en sterke groep met echte Full Speed-jongens. Hoewel ik volgend seizoen hier geen trainer meer ben, zal ik hier nog vaak genoeg komen, want mijn twee zoons en vader voetballen hier nog gewoon.” Zelf staat Verhaar komend seizoen bij Naaldwijk voor de groep. “Dat is iets wat op mijn pad kwam. Zij zochten iemand die weet hoe het er bij een familieclub aan toe gaat en ik wilde graag een vereniging waarbij er naast voetbal ook veel plek is voor het sociale aspect. Ik heb zin om deze uitdaging aan te gaan; de club doet me denken aan Full Speed, maar dan net wat verder in de ontwikkeling. De faciliteiten zijn erg goed en zij hebben al jeugd die op het punt staat om de selectie aan te vullen.” Zijn hart zal wel altijd op sportpark Kerkpolder blijven liggen. “Want als je bij deze club hoort, besef je pas echt wat verenigingsleven inhoudt.”