Foto: John Melskens
Foto: John Melskens

Écht de oudste winkel van Delft

Algemeen

DELFT - Deze week, op de Brabantse Turfmarkt, ving ik een flard van een gesprek op: “Ja, dat was DE zaak voor…. en nu… weg”. Dat winkels komen en gaan is van alle tijden. Al heel lang is drogisterij de Salamander de oudste winkel hier ter stede en een van de oudste drogisterijen in Nederland.

“Het begon in 1782 toen drogist Ruygrock van Wele vanuit Amsterdam naar de Markt in Delft kwam en zich vestigde in het pand waar eerder een ‘Suykerbacker’ en laatstelijk een chirurgijn gevestigd was. Een chemist waar zelf chemicaliën werden gemaakt en grondstoffen voor burgers en ambachten werden verkocht. Op de gevel stond “DROGERIJEN en VERFWAREN” en naast de deur prijkte een gaper, symbool voor de waren en kennis die vanuit de hele wereld op die plek werden en worden aangeboden.

Sinds die tijd hebben tien drogisten en talloze medewerkers klaargestaan voor de klanten. Nog altijd is het assortiment van deze drogisterij het meest uiteenlopend van alle winkels. De Salamander heeft het goede van vroeger en het bijzondere van vandaag. Vaak hoor ik dat klanten al een hele zoektocht achter de rug hebben voor ze bij ons vinden wat ze nodig hebben en daarbij ook het advies krijgen hoe je het moet gebruiken.

Bij de Salamander is alles authentiek. De gevel met de uitgesleten stoep, de 264 jaar oude vijzel, het glas in lood, het interieur en de houten winkelbetimmering met meer dan honderd laden waarin ontelbare producten verborgen liggen. Kom eens kijken!”

Drogisterij de Salamander
Markt 47
015-2123777
www.salamanderdelft.nl