Peter Becker voor OPEN (Foto: Koos Bommelé)
Peter Becker voor OPEN (Foto: Koos Bommelé)

Wat weet jij over Delft?

Algemeen

DELFT - Na het succes van de online pubquiz over de geschiedenis van Delft, organiseert de Historische Vereniging Delfia Batavorum in samenwerking met Delft op Zondag op zaterdagmiddag 4 november een live pubquiz in Theater de Veste. Delftenaren en geschiedenisliefhebbers uit de regio zijn uitgenodigd voor deze gezellige en leerzame middag waarin zowel de rijke historie van Delft als actualiteiten aan bod komen.

Door Cheyenne Toetenel

Delft staat bekend om haar rijke historie, en wat is een betere manier om die geschiedenis te verkennen dan via een pubquiz? “Of je nu een doorgewinterde geschiedenisliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar Delfts verleden, deze pubquiz is voor iedereen toegankelijk”, vertelt Peter Becker, die onderdeel uitmaakt van de organisatie. “Samen met vrienden en familie kun je je aanmelden om deel te nemen aan deze leuke uitdaging.” De organisatie heeft gezorgd voor een sfeervolle locatie in Theater de Veste, waar maximaal twintig teams kunnen deelnemen. Elk team bestaat uit maximaal vijf personen. 

Van online naar live
Het idee voor een live pubquiz komt voort uit twee eerder georganiseerde online pubquizzen. “De eerste organiseerden wij in coronatijd vanuit Delfia Batavorum”, vertelt Becker. “Hiermee zorgden we voor afleiding voor onze leden thuis, tijdens de lockdown. De pubquiz was een groot succes, waardoor we besloten te willen uitpakken met een fysieke editie. En dan niet alleen voor onze leden, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de stad.”

Teamwork
De pubquiz zal worden gepresenteerd door Becker zelf en mede-presentator Fleur den Herder, beiden lid van Delfia Batavorum. “Er zullen in totaal ongeveer veertig vragen worden gesteld, waaronder zowel open vragen als meerkeuzevragen. Wat deze quiz leuk maakt, is dat je als team samenwerkt en elkaar kunt aanvullen. Je weet daarom als team vaak meer dan je van tevoren denkt.” De antwoorden worden op papier ingevuld, en aan het einde van de dag zal er een winnaar worden bekroond, die een uiteraard een prijs ontvangt; een voucher voor een lokale horecagelegenheid.

Vragen
Delfia Batavorum heeft deskundige leden die de vragen voorbereiden. Deze leden zijn betrokken bij de vereniging en leveren regelmatig bijdragen aan het cultuurhistorisch magazine Delf. De pubquiz past in het beleid van de vereniging om alle Delftenaren te bereiken. “Delfia Batavorum heeft een beetje last van een ouderwets imago, maar wil zich uitdrukkelijk richten op alle Delftenaren, inclusief nieuwe Delftenaren en jongeren.” De vragen worden daarom ingestoken op een breed publiek. “De quiz omvat vier thema’s: gebouwen in Delft, bijzondere gebeurtenissen, Delftse personen en het Delft van nu. Dit zorgt voor een gevarieerd scala aan vragen en maakt de pubquiz interessant voor iedereen, of je nu een doorgewinterde Delftenaar bent of net bent verhuisd en meer over de stad wilt leren. Het zijn niet alleen lastige vragen over de 17e eeuw, maar bijvoorbeeld ook over de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de bouw van de wijken Voorhof en Buitenhof. Of neem het voorbeeld hier achter mij op de foto. Oude gebouwen krijgen nieuwe bestemmingen, zoals OPEN. Dit dient als prachtig voorbeeld van de voortdurende evolutie van de stad en hoe deze wordt gevormd door de mensen die er wonen en werken. Ook dat hoort bij de geschiedenis van Delft en kan zomaar aan de orde komen tijdens de pubquiz.”

Plezier
Becker benadrukt dat de nadruk ligt op gezelligheid en plezier. “Het gaat erom dat je met elkaar een vermakelijke middag beleeft, maar het is natuurlijk ook leuk dat je er nog wat van opsteekt.” Bij elke vraag wordt geprobeerd beeldmateriaal toe te voegen, zoals oude foto’s of bewegend beeld, om de deelnemers een visuele kijk op het verleden van Delft te geven. “Dit kan herinneringen oproepen of gesprekken op gang brengen over hoe Delft is veranderd in de loop der jaren.”

Kortom, deze live pubquiz belooft een middag vol plezier, geschiedenis en verbinding te worden. De activiteit vindt plaats op zaterdag 4 november van 15.00 uur tot 17.30 uur. Deelname is gratis, en teams van maximaal vijf personen kunnen zich vanaf nu aanmelden via de website www.delfia-batavorum.nl. Er zit een maximum aan het aantal deelnemende teams, dus wees er snel bij.