Wat IK zeggen WIL 04-09-2016

vaste rubrieken Wat ik zeggen wil

Studentenpartij
Onlangs kreeg ik een interview met de 23-jarige Dorris Derksen onder ogen. Zij vertegenwoordigt studentenpartij STIP in de gemeenteraad. Wat mij al jaren verbaast, is dat een studentenpartij zitting heeft in het Delftse stadsbestuur. Bekend is bovendien dat de leden van deze partij de functie doorgaans maar kort vervullen. Meestal is dit niet langer dan een jaar, dan is er weer een andere student die de plaats bezet. Studenten zien het vervullen van hun taak in de gemeenteraad duidelijk niet anders dan een jaartje bardienst bij hun gezelligheidsvereniging.
Toch eens nagegaan of andere studentensteden dit fenomeen ook kennen. Afgezien van Groningen, is er geen enkele andere studentenstad met een studentenpartij. Studenten zijn passanten, tijdelijke kamerbewoners, die geen eurocent bijdragen aan de financiën van een stad. Het tegendeel is waar: studenten brengen voor een stad hoge kosten met zich mee. Erg is dit niet, maar zij horen niet thuis in het stadsbestuur. Met nog een jaar of twee te gaan voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, is het nu de goede tijd om deze discussie maar eens te voeren.

I. Groeneweg, Delft

A-4
Gekleurde informatie over de A-4 in uw uitgave van 21 augustus. Er is wel geen twijfel over de politieke kleur van Delft op Zondag: links rood groen. Je moet wel een balk in je linker oog hebben, om niet te zien, dat werkelijk iedereen minstens 20 jaar smachtend op de verlenging van de A4 naar Schiedam heeft gewacht. Ik heb zelf zeven jaren in de file gestaan op zowel de A20 naar de A13 als op de A13 zelf. Gesmeekt hebben we voor die tweede ontsluiting. Voor mij kwam deze net te laat, maar ik gun het al die duizenden automobilisten die nu dagelijks zonder oponthoud door kunnen karren vanuit de Beneluxtunnel naar Delft en Den Haag.
Men twijfelt nog, men wil tellen, men wil een studie, hou toch eens op! De A-4 ontsluiting brengt verlichting en ik zoef zelf nog steeds met vreugde direct door via de Benelux tunnel naar Delft. Of omgekeerd. Recht zo die gaat. Mijn raad: stop die gekleurde artikeltjes…of hebben de geachte redacteuren nooit zelf in die file gestaan?

Bert Schouten, Delft

Burgemeester
In Delft Op Zondag van 28 augustus las ik een positief stuk van Henk de Kat over onze nieuwe burgemeester. Haar pluspunten zijn volgens hem haar gewiekstheid: ze sluit geheime deals en regelt dingen achter de schermen voordat de onderhandelingen beginnen. Zo iemand willen we toch juist niet als burgemeester? Iemand die konkelt en geheime deals sluit, iemand die gebruik maakt van "haar adresboekje van hoge politieke vrienden"? Ik denk dat Delft zit te wachten op een eerlijke burgemeester, die in alle openheid politiek bedrijft. Achterkamertjespolitiek en geheim overleg past hier niet bij. Het eenzijdige beeld dat Henk de Kat schetst, zou op zijn minst een tegenhanger moeten krijgen, een stuk waarin gewaarschuwd wordt voor de corruptie en het gekonkel die op de loer liggen als deze vrouw burgemeester wordt!

W.A. Diedrich, Delft