Niet zelden worden in de raadszaal nieuwelingen welkom geheten. Zo werd Boris van Overbeeke van D66 (rechts, met bloemen) eind maart benoemd tot commissielid. Donderdag werd hij zelfs raadslid.
Niet zelden worden in de raadszaal nieuwelingen welkom geheten. Zo werd Boris van Overbeeke van D66 (rechts, met bloemen) eind maart benoemd tot commissielid. Donderdag werd hij zelfs raadslid.

'De Delftse raadszaal lijkt wel een duiventil'

Algemeen

DELFT – De gemeenteraad nam donderdag afscheid D66-raadsleden Anne Bos en Kim Huijpen en heette hun vervangers welkom. Het was de zoveelste wisseling van de wacht in een gemeenteraad die pas net over de helft is.

Een schande, vindt oppositiepartij Onafhankelijk Delft. "Je wordt aangesteld voor vier jaar, dan moet je die periode op z'n minst afmaken", vindt fractievoorzitter Martin Stoelinga. "De Delftse raadszaal lijkt wel een duiventil." Het is ook Aad Meuleman van Stadsbelangen opgevallen dat wel erg veel raadsleden halverwege andere wegen inslaan. "Zonde", vindt Meuleman. "Want elke keer gaat weer kennis verloren. En de nieuwe mensen moeten worden ingewerkt."

Bij studentenpartij is dit vaste prik. De vier STIP-fractieleden die in het voorjaar van 2014 aan de klus begonnen, zijn al allemaal ingeruild. Milène Junius zat namens het CDA in de raad, maar werd na een jaar burgemeester in Hellevoetsluis – en vervangen door Rob van Woudenberg. Jos van Koppen verliet Onafhankelijk Delft en begon een eigen fractie. Marlies Swart (PvdA) werd onlangs vervangen door Willy Tiekstra. Bos en Huijpen werden donderdagavond vervangen door Boris van Overbeeke en André Jongeling. Aad Meuleman beseft dat ze allemaal hun argumenten hebben. "Als je je voor een bepaalde periode beschikbaar stelt, dan vind ik dat je die periode ook moet volmaken", voegt hij eraan toe. "Maar het is wel jammer. Bos, Huijpen en Swart waren niet de minste raadsleden."

Wim Hamelink weet hoe het is om raadsleden te vervangen. Dat deed hij binnen de SP afgelopen twee periodes al drie keer. Recent nog, toen fractievoorzitter Lieke van Rossum met zwangerschapsverlof was. "Het voordeel is echter dat ik al langer meeloop en als commissielid actief ben", zegt Hamelink. Hij vindt het niet lastig steeds halverwege in te stappen. "Het is alleen richting de buitenwacht weleens lastig uit te leggen. Dan zit je weer in de raad, dan weer niet, dan weer wel. Daardoor vragen sommigen zich weleens af hoe het zit." Ook Hamelink vindt dat er deze raadsperiode relatief veel wisselingen van de wacht zijn. "Maar iedereen heeft z'n reden. Het zijn meestal privé-aspecten die je vooraf niet had kunnen voorzien. Ik heb niet het idee dat het aan de sfeer aan de raad ligt."

Kim Huijpen stopte donderdag als raadslid. Het was niet eenvoudig tot dit besluit te komen, vertelt ze. "Het is bijzonder eervol om als volksvertegenwoordiger in de Delftse raadszaal te mogen zitten. Als raadslid moet je niet te licht denken over het mandaat dat je van de kiezer heb gekregen. Maar in ieders leven kunnen de omstandigheden veranderen. En ik denk dat je alleen een goed raadslid kunt zijn als je zelf vindt dat je de tijd en rust hebt om er vol voor te gaan." Omdat Huijpen later dit jaar moeder wordt en haar 'boeiende baan als beleidsadviseur wil houden' kiest ze ervoor de focus te verleggen en tijd te maken voor het gezin en andere dierbaren.

Stoelinga zegt dat zijn partij het hoge aantal wisselingen aan de kaak wil stellen. Volgens Aad Meuleman valt er echter weinig aan te doen. "Het is zoals het is en het kan." Wel is het zo dat het de stad, omdat ieder vertrekkend raadslid een Delfts blauw bord krijgt, geld kost. "Daarom hebben weleens om wisselborden beschikbaar te stellen."