Jan de Wit, Martin Stoelinga en Jos van Koppen in vriendschappelijkere tijden. Donderdag dreigde Stoelinga uit de vertrouwenscommissie te stappen als het afgesplitste raadslid Van Koppen hier ook in die commissie zou zitten.
Jan de Wit, Martin Stoelinga en Jos van Koppen in vriendschappelijkere tijden. Donderdag dreigde Stoelinga uit de vertrouwenscommissie te stappen als het afgesplitste raadslid Van Koppen hier ook in die commissie zou zitten.

Zoektocht naar het schaap met vijf poten begint met een valse start

Politiek

DELFT – De gemeenteraad sprak donderdagavond voor het eerst openlijk over de nieuwe Delftse burgemeester. Dat ging gemoedelijk, totdat Onafhankelijk Delft aan het woord kwam.

Afgelopen tijd is gewerkt aan een profielschets. Die is nu klaar. Jaap Smit, de Commissaris van de Koning die de zoektocht naar de nieuwe burgemeester leidt, noemde de schets 'tamelijk overzichtelijk' en 'feitelijk'. Dus vroeg hij de raad om verduidelijking. "De schets gaat niet uitbundig in op de bestuurscultuur", zei hij. "En hoe staat het met jullie visie op Delft? Jullie willen een actieve burgemeester met aanjagende rol, die onderwerpen signaleert, agendeert en initieert. Dat is nogal wat. Welke ruimte krijgt 'ie hiervoor? En ook niet onbelangrijk: de bestuurscultuur. Wat typeert de Delftse raad? Komen dingen makkelijk tot stand, of zijn hier heftige debatten." Het antwoord op die vraag kon Smit een uurtje later zelf ervaren.
Jaap Smit merkte op dat Delft, gezien de lijst aan wensen, zoekt naar het schaap met de vijf poten. "Maar een schaap met vijf poten loopt niet lekker. Wat is voor jullie essentieel?" Alle partijen deden hun zegje, gaven nogmaals aan wat zij voor burgemeester wilden en beantwoordden vragen van Jaap Smit. "Het is niet erg dat we een schaap met vijf poten zoeken. We hebben een hele goede burgemeester nodig, er is een hoop te doen in Delft", zei Fleur Norbruis van GroenLinks. Aad Meuleman gaf namens Stadsbelangen aan graag een ervaren burgemeester te zien. Bongers (SP) zei een sociale burgemeester te willen. Ernst Dame van de PvdA zei dat de burgemeester een boegbeeld in en buiten Delft moet zijn. "En als de beste kandidaat een vrouw is kan dat bij ons op enthousiasme rekenen." Joëlle Gooijer van de ChristenUnie zei dat de lat misschien te hoog ligt. "Wij willen vooral een dienstbaar mens. Of het een ervaren bestuurder is of niet, mag in de loop van het proces duidelijk worden." Van Dis (CDA) zei vooral een burgemeester te willen die graag burger van Delft wil worden. En toen kwam Martin Stoelinga van Onafhankelijk Delft (OD). "Wij keuren deze profielschets af. Wij zijn als grootste oppositiepartij te weinig gehoord. Niet één van onze vier punten is opgenomen." Eén van die punten is dat Delft geen Islamitische burgemeester wil, omdat slechts 3 procent van de Delftse bevolking moslim is, lichtte 'De Snor' toe. Die opmerking schoot een hoofdschuddende Smit in het verkeerde keelgat. "Dit kunt u helemaal niet zeggen, of u wel of geen gelovige burgemeester wilt. Dit is tegen de grondwet en ik distantieer me hiervan. U mag dit vinden, maar ik doe net of ik het niet gehoord heb." Omdat alleen Onafhankelijk Delft tegen de profielschets stemde, werd deze aangenomen. Smit gaf aan dat zijn opdracht nu, na alle toelichting, duidelijk genoeg is. "Ik ga hier met plezier mee aan de slag."
Ook bij het volgende onderdeel, het benoemen van de vertrouwenscommissie, zorgde OD voor discussie. Zij willen namelijk niet dat het van hen afgesplitste raadslid Jos van Koppen plaats mag nemen in de elfkoppige vertrouwenscommissie. Stoelinga kondigde aan uit de commissie te stappen als Van Koppen erin zou zitten. "Van Koppen heeft geen achterban, met elf man in de vertrouwenscommissie kan hij een doorslaggevende stem hebben. Zo'n machtpositie zou bizar zijn", lichtte Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft toe. SP, ChristenUnie en D66 verzochten de partij van Stoelinga om niet uit de commissie te stappen, omdat ook OD 'een substantieel deel' van de kiezers vertegenwoordigt. En aldus geschiedde. Het vuurwerk liep zodoende met een sisser af.
Bart Smals (VVD) zei nog wel 'heel teleurgesteld' te zijn in het verloop van de avond. "Ik had oprecht gehoopt dat we een goede start zouden maken. Wat mij betreft zit er nu alweer een vervelende kantje aan. We gaan echter nog steeds de beste burgemeester voor Delft zoeken. Ik doe een beroep op alle partijen om Delft voorop te zetten."