Dubbel Delft 29/2
Foto: Tiemen vd Reijken

Dubbel Delft 29/2

  vaste rubrieken

DELFT - De Koornbeurs is gevestigd aan de Voldersgracht. En dat is niet zomaar: het pand ligt dichtbij de Markt. De producten die er vroeger geproduceerd werden konden zo snel bij de handelaren gebracht worden. En het afvalputje was ook lekker dichtbij: de Voldersgracht werd in de Middeleeuwen gebruikt om afvalstoffen, een mengsel van urine, vieze aarde en vuil uit de gevolde lakens, in weg te spoelen. Dit was dus ook voor de Koornbeurs een goede plek om hun afval te dumpen. Aan de voorgevel van het pand zijn twee stierenkoppen bevestigd; deze symboliseren de vleeshal die er ooit was gevestigd. Het gebouw heeft een kelder, een begane grond, een tweede verdieping en een zolder. De kelder werd gebouwd tussen 1295 en 1413, en bovenop de kelder werd een houten hal geplaatst. De kelder werd gebruikt als opslagplaats voor vlees, dat vervolgens werd verhandeld in de hal, een verdieping hoger. Na de stadsbrand van 1536 ging de houten loods in vlammen op; pas een kleine eeuw later werd er een stenen hal op de kelder gebouwd. Door onvoldoende kennis over wat wel en niet verantwoord was om vlees te bewaren en te bewerken, waren de hygiënische omstandigheden in de werkplaats erg slecht. In de loop van de 19e eeuw verbeterde weliswaar de hygiëne, maar daardoor werd het ook mogelijk om vlees bij een slager te kopen. De vleeshal verloor steeds meer z'n functie en 'het vlees' vertrok uit het gebouw. In 1871 kwam er een nieuwe gebruiker: de 'Koornbeurs', een beurs waar graan werd verhandeld. Later werd het pand gebruikt voor champignonkweek, eierenverkoop, opslag voor paardemest en daarna als thuisbasis van een studentenvereniging. Toen de oorlog uitbrak werd het pand ingericht als commandocentrum voor de luchtbescherming en plaatste men gas- en bomvrije deuren; korte tijd later namen de Duitsers de kelder in beslag. Na de oorlog veranderde de van oorsprong christelijke studentenvereniging langzaam maar zeker in een maatschappijkritische 'open jongerenvereniging' met nog steeds zo'n 70% studentenleden. Vanaf zomer 2016 is de begane grond in gebruik genomen door 'De Centrale': middels een flinke verbouwing, waarbij alle ramen weer vrij werden gemaakt, is nu een prachtig restaurant gerealiseerd.

Meer berichten