Afbeelding

Hemd van het lijf Mees Kommer

vaste rubrieken

Mees Kommer (17) speelt de rol van Shrek in de gelijknamige musical die volgend weekend door het Rijswijks Jeugdtheater in de Rijswijkse Schouwburg wordt opgevoerd.

1. Waarom wilde je bij Rust Food worden gefotografeerd?
"Omdat op deze plek ons decor wordt gebouwd. De vader van drie van onze leden stelt de ruimte beschikbaar om aan het decor te werken. We zijn al maanden in voorbereiding op de uitvoering van volgend weekend."

2. Wanneer sloot je je aan bij het Rijswijks Jeugdtheater?
"Mijn moeder heeft me negen jaar geleden opgegeven en ik ben hier blijven hangen. De eerste drie jaar zat ik in de opleiding. Shrek is alweer de zesde grote productie waarin ik een rol heb en dat is heel gaaf om te doen."

3. Zat het acteren er altijd al in?
"Dat kan ik me niet echt herinneren. Ik zit al sinds ik naar school ga op de Vrije School en daar is wel wat meer aandacht voor toneel en muziek. We voerden met de klas toneelstukken op en dat vond ik leuk, waarop moeder me aanmeldde bij het Rijswijks Jeugdtheater. Bij de musical in groep acht speelden we zowel op school als bij het Rijswijks Jeugdtheater The Sound of Music. In allebei de versies had ik dezelfde rol."

4. Wat maakt theater leuk?
"Ten eerste is de groep waarmee we spelen echt een vriendengroep. Daarnaast is het leuk om je in iemand anders te verplaatsen; gewoon even iemand anders te zijn. Verder zijn de dagen waarop we de uitvoering in de Rijswijkse Schouwburg doen geweldig. Wat een ambiance!"

5. Was al snel duidelijk dat je de hoofdrol kreeg?
"Het is niet dat ik speciaal voor die rol auditie heb gedaan. Iedereen moest voor het artistiek team, bestaande uit de regisseur, de dansdocent en de muziekdocent auditeren. Zij keken welke rol het best bij ons paste. Uiteindelijk werd ik, ook doordat er niet heel veel jongens zijn, Shrek, maar ik had net zo goed derde boom rechts kunnen zijn."

6. Wat is het meest lastige aan de rol van Shrek?
"Ik ben van mezelf vrolijk en opgewekt en dat is Shrek absoluut niet. Ik moet dus oppassen om niet te veel vanuit mezelf te denken, maar echt een nukkig, nors en geïrriteerd persoon te spelen. Ook moet ik naar de kapper om goed kaal te lijken."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik stoppen met Delft volplempen met lelijke vierkante gebouwen. Vroeger had je bij het station prachtige, statige, oude panden. Nu is alles vierkant, van glas en modern. Ik zou het weer in oude stijl terugbrengen."

8. Wat zijn de mooiste rollen die je wel en niet hebt gehad?
"Dat was geen heel bijzondere rol, maar het was Spijker in Kruimeltje. We hadden toen zo'n geweldig artistiek team; alles verliep op rolletjes. Een rol die ik nog zou willen is er één in Soldaat van Oranje. Ik ben er geweest en die productie is zo ontzettend mooi, dat ik er elke rol in zou willen spelen. Verder zijn Disneyproducties voor ons allemaal een droom, maar de rechten om die te mogen spelen zijn onbetaalbaar."

9. Wil je van theater je werk maken?
"Nee, sterker nog, dit wordt mijn voorlopig laatste productie. Ik zit volgend jaar in mijn eindexamenjaar en de uitvoering valt samen met de schoolexamens. Ik ga er dus tussenuit en mocht het na mijn eindexamen gaan kriebelen, kan ik altijd weer auditeren."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Ja, ik kan iedereen aanraden om volgend weekend te komen kijken in de Rijswijkse Schouwburg. We zijn dan wel amateurs, maar het niveau van onze voorstellingen is altijd heel hoog. Kijk op http://www.rijswijksjeugdtheater.nl/producties en koop een kaartje!"