Afbeelding

Hemd van het Lijf: Robbert van Gorcum

vaste rubrieken

Robbert van Gorcum is al vanaf z'n 9de gek op de band Kiss. De inmiddels 51-jarige Pijnackernaar treedt met zijn tributeband Kiss Licks op in heel het land en zelfs daar buiten.

1. Waarom je wil je hier, bij je Kiss-verzameling, worden gefotografeerd?
"Ik ben hier een semi-bekendheid vanwege mijn passie voor Kiss. Tot enkele jaren terug had ik boven nog een soort Kiss-mancave, maar madat moeder natuur ons met een derde kind heeft verblijd, heb ik die opgegeven. Momenteel koop ik er geen spullen meer bij. Dit is het wel."

2. Hoe belangrijk is Kiss in je leven?
"Niet zo belangrijk meer. Ik ben geen naïeve idolaat die continu achter ze aanloopt. Kiss is de soundtrack van m'n leven en ik heb er veel mooie herinneringen aan. Maar ik vind m'n gezin belangrijker. Jaren geleden deed ik mee aan het tv-programma 'Help, mijn man heeft een hobby'. Het is een misvatting dat m'n gezin onder mijn hobby te leiden had. Het was voor dat programma echter belangrijk dat er een probleem was. Als dat er niet was, moest dat bedacht worden. Ik heb de bewuste keuze gemaakt daaraan mee te doen en vind het achteraf een mooi document geworden. Leuk om jaren later nog eens terug te zien."

3. Wat hebben Gene Simmons van Kiss en jij gemeen?
"We hebben beide een zakelijk instinct en een bepaalde drang op het podium. Binnen onze tributeband Kiss Licks ben ik degene die alles regelt. Gene Simmons is dat binnen Kiss."

4. Hoeveel concerten van Kiss heb je gezien?
"Dat waren er, schat ik, ongeveer honderd. Die zijn vaak hetzelfde. Ja, de setlist verandert weleens, maar verder is het net als eten bij McDonald's: je weet precies wat er gaat gebeuren. Daar kun je veel van vinden, maar het is misschien ook wel de kracht van hun succes. Het laatste optreden heb ik overigens met m'n 7-jarige zoon meegemaakt, in het Zigoo Dome. Dat was heel bijzonder. Hij vond het zelf ook enorm indrukwekkend."

5. Verklaren mensen je weleens voor gek?
"Dat weet ik niet. Het is niet dat ik in vol ornaat en verkleed als Gene Simmons door de achtertuin loop. We hebben weleens hier in Pijnacker opgetreden tijdens een wijkfeest, dan zie je wel dat er wat Kiss betreft geen middenweg is: je vindt het goed of slecht. En de massa hoort toch liever Frans Bauer. Wat wel grappig is, is dat veel mensen met me op de foto willen als ik het pak aan heb en geschminkt ben. Zelfs bekende Nederlanders."

6. Is Kiss nog van deze tijd?
"Ja, tegen wil en dank. Toen ik jong was had je vele grote rockbands. De Stones, Led Zeppelin, AC/DC, Status Quo. Het aanbod aan bands was ongelofelijk groot en ze waren allemaal even goed. Er blijven er steeds minder over en echte opvolgers hebben zich nog niet gemeld."

7. Als ik burgemeester van Pijnacker-Nootdorp was, dan...
"Zou ik de culturele sector een impuls willen geven en ervoor zorgen dat hier een toonaangevend poppodium komt."

8. Gaat Kiss nooit vervelen?
"Nee, nooit. Omdat ze altijd wel weer met iets nieuws komen, zoals muziek, shows en merchandise. Dan komt er weer een nieuw boek, dan weer een bioscoopfilm, soms een dvd. En ik vind het altijd weer boeiend."

9. Waar kun je heel erg van genieten?
"Van lekker eten en van humor. Stand-up comedy, bijvoorbeeld. Goede grappenmakers die je met hun humor in je ziel raken."

10. Wil je nog iets kwijt?
"Zeker. Dat iedereen ons moet liken op de Facebook-pagina van Kiss Licks."