Daley Uythof (links) en Donny van den Bos verwachten dat het zondagmiddag misschien niet een heel mooie wedstrijd wordt, maar dat strijd veel zal vergoeden. (foto: Roel van Dorsten)
Daley Uythof (links) en Donny van den Bos verwachten dat het zondagmiddag misschien niet een heel mooie wedstrijd wordt, maar dat strijd veel zal vergoeden. (foto: Roel van Dorsten)

'De scheidsrechter bepaalt wat geoorloofd is en wat niet'

sport

DELFT - Zondagmiddag staat in de Delfts getinte derde klasse, misschien wel de wedstrijd van het jaar, op het programma. Koploper Den Hoorn gaat op bezoek bij runner-up Wippolder, dat bij winst naast de Midden Delflanders kan komen. Daley Uythof (Wippolder) en Donny van den Bos (Den Hoorn) blikken vast vooruit op een pittig middagje.

Zowel Uythof als Van den Bos misten een groot deel van het seizoen vanwege blessures. "Toen het competitieschema bekend was, keek ik als eerst naar deze wedstrijd en was wel duidelijk dat ik hem zou gaan halen", vertelt Van den Bos. "Want ik heb in het verleden veertien jaar bij Wippolder gespeeld. Zo lopen er meer lijntjes tussen beide verenigingen, want Jordy Krassenburg en Mick Huijnen hebben bij ons gespeeld. Uiteindelijk sta ik zondag met veel vrienden op het veld, maar we gaan er natuurlijk alles aan doen om te winnen."

"DE MESSEN ZIJN GESLEPEN"
Bij Wippolder, dat drie punten minder heeft dan Den Hoorn is dat niet anders. Uythof: "De messen zijn geslepen. We zullen op het randje spelen en er, waar nodig, ook weleens overheen gaan. Dit is een bijzondere wedstrijd omdat we elkaar allemaal kennen. Ik hoop op een goede scheidsrechter, want die bepaalt ten slotte wat geoorloofd is en wat niet."
De eerdere confrontatie tussen beide clubs werd een prooi voor Den Hoorn, dat met 4-2 te sterk was. In die wedstrijd scoorde Donny's broer Nicky, ook met een Wippolder-verleden, tweemaal. Het feit dat hij bij zijn goal juichte werd hem op zijn zachtst gezegd niet in dank afgenomen. "Maar dat vind ik onzin", vertelt Donny. "Mensen moeten niet vergeten dat we inmiddels al weer ruim zes jaar bij Den Hoorn voetballen en die club is ontzettend goed voor ons. Mocht ik zondag een goal maken, dan lijkt het me niet meer dan logisch dat ik juich."
Daley Uythof gaat de wedstrijd met vertrouwen in. "Na de overwinning wordt er een mooi feestje met een zanger gehouden in de kantine. Zelf hoop ik belangrijk te zijn voor de ploeg. Of ik daarvoor per se moet scoren? Dat denk ik niet. Het gaat erom dat we winnen. Als dat lukt wordt de strijd om het kampioenschap alleen maar mooier. Als je ziet hoe we er op dit moment voorstaan, moet dat ook het doel zijn." De aanvallende middenvelder speelde zondag met 1-1 gelijk tegen Concordia. "Ik ben half februari begonnen met minuten maken in het tweede en zondag tegen Concordia heb ik negentig minuten gespeeld. Dat ging best lekker. We kwamen op voorsprong en hadden zeker mogelijkheden om te winnen, maar helaas is dat er niet van gekomen. Geen ramp, want het doel was om in ieder geval niet te verliezen. We zijn immers met een periode op zak al verzekerd van de nacompetitie."

"DESNOODS EEN EIGEN GOAL"
Den Hoorn kende dit weekend een beter resultaat: HDV werd met 9-0 verslagen en Van den Bos was in zijn eerste volledige wedstrijd meteen verantwoordelijk voor drie goals. De aanvaller beseft dat het zondag niet zo makkelijk zal gaan. "Ik verwacht een kiezelharde wedstrijd, waarin bijna alles geoorloofd is om tot een goed resultaat te komen. In de eerste wedstrijd van het seizoen was dat niet anders en had de scheidsrechter het niet helemaal in de hand. Ik hoop te scoren, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat we winnen, het maakt niet uit hoe, desnoods door een eigen goal. Als we inderdaad winnen, is het gat zes punten en dat mogen we in de vijf wedstrijden die dan nog volgen natuurlijk nooit meer weggeven. Ik heb zin in zondag, want dit zijn de potjes waar je het voor doet."
Daley Uythof denkt er hetzelfde over. "Het is niet alleen de nummer 1 tegen de nummer 2, er speelt veel meer mee. Wij gaan zondag na de wedstrijd de overwinning vieren en maandag onze roes uitslapen."