Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Sinds de opkomst van het internet lijkt het wel elke dag uitverkoop. Stel je wilt een fotocamera aanschaffen. Na wat heen en weer mailen met familie en vrienden weet je dat je een Sony RX100 V4 wilt hebben. Mooi handig cameraatje met een goede lens en dito mogelijkheden. Wel redelijk aan de prijs. En dus ga je op internet zoeken naar een bedrijf dat de door jou gewenste camera het goedkoopst aanbiedt. Binnen een aantal seconden toont het wereld wijde web je prijzen tussen de 855 en 919 euro. Vervolgens snuffel je nog even op Marktplaats of Ebay en je hebt een goed beeld van de mogelijkheden.

Dat was in 1968 wel anders. Stel dat je toen de Agfa Isoly wilde aanschaffen. Een voor die tijd simpele 'compact'-camera met zelfs mogelijkheden voor een flitser met flitslampjes. Mooi leren hoesje er omheen, paar rolfilms kopen en je kon aan de gang. Maar ja, wat kost zo'n ding? In die tijd rond de tweehonderd gulden. Als je de scherpste prijs wilde, kon je twee dingen doen: fotozaken afbellen of er naartoe gaan. Veel (amateur)fotografen hadden in die tijd een vaste fotozaak. Omdat je daar vaak kwam, wist je welke nieuwe camera's en lenzen er aan zaten te komen en kon je zo nu en dan een kleine korting bedingen.

Eén keer per jaar had je kans om een grotere slag te slaan. Bij de uitverkoop! Winkels, waaronder fotozaken, gaven in die periode flinke kortingen op hun koopwaar. Enerzijds om overtollige artikelen kwijt te raken, anderzijds om je winkel flink te promoten door extra grote kortingen. Dagen voor de start ven de uitverkoop stonden de lekkernijen al uitgestald in de etalage. Wilde je die Agfa Isoly voor 100 gulden hebben? Dan moest je vroeg voor de winkel gaan liggen. "Mijn Agfa Isoly lag bij 'de Magneet', een drogisterij annex fotozaak op de hoek van de Tweemolentjeskade en de Van Miereveltlaan", blikt fotograaf Willem de Bie terug. "De middag ervoor had ik me, compleet met dekens, thee en broodjes, geposteerd voor de winkel. Want ik wilde per se die camera. Na een hele lange koude nacht kon ik 'm eindelijk kopen!". In dat voorjaar van 1968 maakte Tiemen van der Reijken een foto bij een soortgelijk tafereel bij Foto van Oosten, gevestigd op de Markt 19.