Wat ik zeggen wil

vaste rubrieken

Kentekenparkeren
DELFT - Al twee maanden is de kentekenparkeermeter aan de Roland Holstlaan, aan de achterzijde van Albert Heijn, kapot. De meter was al binnen een half jaar stuk en het wilde blijkbaar maar niet lukken hem te repareren. Voordat hij het begaf, werkte hij ook vaak niet. Zodra het aanraakscherm nat was van de regen, weigerde hij dienst. Meestal vertikte het apparaat het ook een bonnetje te printen. Maandenlang liet de Gemeente mensen ploeteren met het kapotte apparaat, maar zaterdagmiddag 9 januari zag ik dat er eindelijk een briefje op de meter was geplakt: 'Defect'. Ondertussen liepen er drie(!) mannen in uniform bonnen uit te delen. Dit is toch wel een sterk staaltje van wanbestuur: de Gemeente laat twee maanden lang een kapotte meter staan, plakt er dan een briefje op en meent vervolgens bonnen te kunnen gaan uitdelen. Hopelijk laten degenen die een bon op de voorruit kregen, het er niet bij zitten. Velen ergeren zich trouwens mateloos aan de klantonvriendelijkheid van die meters. De bediening ervan kost al gauw een minuut of tien. Het minste wat we mogen verwachten, is dat er om de meters een abri wordt gezet die de gebruikers beschermt tegen weer en wind.

I. Groeneweg, Delft

Kop in het zand
DELFT - Erg boetvaardig vind ik de leden van het College van B en W en de gemeenteraad nog niet overkomen na presentatie van de onderzoeksrapporten. Oud-politici steken natuurlijk zoals gewoon de kop in het zand om hun huidige baantje met een aantrekkelijke bonusregeling niet op het spel te zetten. Rik Grashoff gedraagt zich nu als een GroenLinkse mol betaamt, ergens onder de grond. Wat Delft in elk geval nodig heeft, is een burgemeester met sterke leiderschapskwaliteiten. Iemand die weet te verbinden en boven de partijen staat. In dat opzicht was Bas Verkerk maar een slapjanus. Bij de aftrap voor de meest controversiële projecten blies hij steeds de loftrompet, zonder ooit enige kritisch geluid te laten horen. De beste reactie op de onderzoeksrapporten vond ik nog die van lezer Ernst Neher, in de vorige editie van Delft op Zondag. Feitelijk mag je uit zijn reactie concluderen dat zowel het college, als de gemeenteraad zich ook voor de toekomst een brevet van onvermogen geven door alle nadruk te leggen op een Regeling Risicovolle Projecten. Nee dus, de burgers kiezen een gemeenteraad om toezicht te houden en de kwaliteit van de democratie wordt vooral bepaald door het wegen van de tegenstem.

Hans Casteleijn, Nootdorp

Zwerfvuil
DELFT - Sinds 2003 ben ik zwerfafvalpakker. Ook in 2015 heb ik flink mijn best gedaan. Ik heb in totaal 6571 blikjes geraapt, 2576 plastic flesjes en 45 statiegeldflessen. Deze aantallen en deze verhouding zijn al jaren nagenoeg hetzelfde, stel ik vast. Zwerfvuil geeft ergernis, vervuilt het milieu en jaagt de gemeenten op kosten. Dat is volkomen onnodig. Een beter bewijs voor het nut van statiegeld op blik en plastic flesjes is er niet. Politici, neem je verantwoordelijkheid! Een echte held kiest statiegeld.

Henk Tetteroo, Delft