Wesley Zandstra werkt al jaren met de jonge talentvolle ploeg van Concordia. "Ik zie ze nu steeds volwassener worden en probeer er ook wat meer een over-mijn-lijkmentaliteit in te krijgen. Dat gaat steeds beter. (foto: Roel van Dorsten)
Wesley Zandstra werkt al jaren met de jonge talentvolle ploeg van Concordia. "Ik zie ze nu steeds volwassener worden en probeer er ook wat meer een over-mijn-lijkmentaliteit in te krijgen. Dat gaat steeds beter. (foto: Roel van Dorsten)

Wesley Zandstra wil Concordia en zichzelf blijven ontwikkelen

sport

DELFT - Na, voor veel ploegen uit onze regio, een trainingskamp op vreemde bodem gaat zaterdagmiddag het balletje weer rollen. Trainer Wesley Zandstra, die met de heren van Concordia naar Valencia toog, staat te trappelen om weer te beginnen. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Even slikken was het wel, zondagavond toen het vliegtuig de landing inzette. “We stapten in bij temperaturen van ruim twintig graden en een heerlijk zonnetje en toen we weer voet aan land zetten, was het weer natuurlijk een stuk minder.” Maar dat mag de pret niet drukken. “We zijn donderdagavond vanaf Eindhoven Airport vertrokken en we hebben heerlijke dagen gehad. We hebben natuurlijk gevoetbald op het veld en op het strand, we hebben het Stadion van Valencia bezocht en een padeltoernooi gehouden. Daarnaast was er natuurlijk ook nog de mogelijkheid om de stad in te gaan en op dat moment zag je ook dat we een hechte groep hebben. Al met al was het trainingskamp dus een groot succes.” 

Volwassen in het veld
Deze week werden de trainingen weer hervat. Dat moest ook wel, want op zaterdagmiddag wacht de eerste wedstrijd van 2023, uit bij HVC ‘10. “En ik kijk uit naar die tweede seizoenshelft. Ik heb het idee dat we dit seizoen echt stappen aan het maken zijn. Zo komen we in het veld steeds volwassener voor de dag, zie je in vergelijking met de afgelopen seizoenen dat het aantal tegendoelpunten minder is en spelen we bij vlagen echt goed voetbal. Ik hoop dat we na de winterstop op dezelfde voet doorgaan en dat we vooral fit blijven. Als dat het geval is, hebben we namelijk een goede selectie, maar in de breedte is het niet optimaal. Dat hebben we gezien bij de laatste twee wedstrijden voor de winterstop, waarin er twee vaste krachten ontbraken. In voetballend opzicht kwamen we tegen Westlandia en Vitesse Delft goed mee, maar uiteindelijk verloren we ze wel met respectievelijk 1-4 en 3-0. Dat is geen schande, maar ik ben ervan overtuigd dat we, als we compleet waren geweest, een beter resultaat hadden neergezet.”
Op de ranglijst bezet Concordia na elf wedstrijden de achtste plaats. “Maar dat zegt in deze competitie niet zoveel, want het staat zo dicht op elkaar. Het gat met de koploper is maar vier punten, terwijl de nummer 12 slechts vijf punten minder heeft behaald dan wij. Twee keer winst of twee keer verlies kan dus grote gevolgen hebben op de ranglijst.”

Toeval
Zandstra hoopt in zijn vierde seizoen als hoofdtrainer van Concordia vooral naar boven te kijken. Voor die tijd was hij ook al werkzaam in de jeugd van de club. “Dat is eigenlijk redelijk toevallig tot stand gekomen. Toen ik als speler was gestopt bij Tonegido kwam ik een oude bekende tegen die jeugdtrainer was bij Concordia. We raakten in gesprek en hij vroeg me of het mij niet leuk zou lijken. Ik besloot om eens te gaan kijken en werd al snel verliefd op het trainerschap. Ik had een hartstikke leuke groep en in de B- en de A-jeugd promoveerden we. Het mooie vind ik dat je je ploeg kan voorbereiden op wedstrijden, maar dat die jongens het in het veld zelf moeten doen. Daarnaast is het heel mooi om te zien dat wat je bedacht hebt ook gebeurt en om spelers beter te maken. Ik vond het zo leuk dat ik ook mijn diploma besloot te halen om in de senioren te mogen trainen en inmiddels ben ik -inclusief de coronaperiode- al voor het vierde seizoen trainer bij Concordia.”

Blijven ontwikkelen
Hierbij is de Wesley Zandstra van vier jaar geleden niet de Wesley Zandstra van nu. “Ik heb heel veel interesse in het vak en ben dus nog steeds lerende. Ik vind Jurgen Klopp een fascinerende trainer en ook heb ik met veel interesse gekeken naar de aanpak van Marcelo Bielsa bij Leeds United een aantal jaar geleden. In het tactische gedeelte kijk ik welke systemen ik kan gebruiken om de sterke punten van mijn spelers het best tot hun recht te laten komen. Daarnaast wil ik de intensiteit altijd hoog houden, wat me misschien niet altijd in dank wordt afgenomen als er weer eens een zware oefening op het programma staat. Het fijne is wel dat ze weten wat het idee erachter is en dat ze het van me accepteren. Ook het omgaan met spelers is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het vak en ik denk dat ik dat inmiddels goed beheers. In het begin had ik daar best wat moeite mee: als profvoetballer bij FC Zwolle en FC Omniworld had ik een over-mijn-lijk-mentaliteit en leefde ik voor mijn sport. Van een biertje na de wedstrijd kon dus geen sprake zijn. Inmiddels heb ik die balans wel gevonden.”
Ook kan Zandstra altijd terugvallen op zijn assistent Hans Schilperoort. “Hij is een goede sparringpartner, doet nog regelmatig mee met oefeningen en is een soort vader van de groep. We vullen elkaar perfect aan.”