Kay van Halderen (rechts) is inmiddels helemaal gewend aan zijn rol als linksback en heeft er all vertrouwen in dat Concordia uit de onderste regionen van de ranglijst weg zal komen. (foto: Roel van Dorsten)
Kay van Halderen (rechts) is inmiddels helemaal gewend aan zijn rol als linksback en heeft er all vertrouwen in dat Concordia uit de onderste regionen van de ranglijst weg zal komen. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Honkvaste Kay van Halderen heeft vertrouwen in jeugdig Concordia

Algemeen

DELFT - Concordia beleeft tot op heden een wisselvallig seizoen. Fraaie overwinningen worden afgewisseld met onnodige nederlagen. Door de zege van afgelopen weekend blijft de middenmoot wel in zicht.

Door Alphons de Wit jr.

De 3-1 overwinning in het zespuntenduel met stadsgenoot Wippolder was allerminst geflatteerd. "We hebben zondag een goede pot gespeeld", vertelt vleugelverdediger Kay van Halderen. "We speelden een prima eerste helft, waarin we vergaten afstand te nemen. Vlak na rust maakten zij nog de aansluitingstreffer, maar daardoor raakten we niet in paniek. Helaas gaat het niet elke week zo lekker. Waar dat aan ligt is moeilijk te bepalen. Aan het begin van het jaar was het even wennen aan elkaar, want er was een aantal jongens vertrokken, maar er kwamen ook weer nieuwe spelers bij. Dat vereist soms enige afstemming. Verder zijn we op trainingskamp naar Valencia geweest en we hebben even goed met elkaar gesproken. Daar zijn best harde woorden gevallen, maar uiteindelijk was het gevoel erna heel positief."

Geen garantie
Zondag leidde dat dus tot een zege op karakter tegen een ploeg die daar juist patent op lijkt te hebben. "Dat is een hartstikke mooie prestatie, maar we moeten niet te hard van stapel lopen. Die punten zijn natuurlijk meer dan welkom, maar het biedt nog geen garantie voor de komende wedstrijden. Als we echter de komende weken kunnen brengen wat we zondag brachten, dan weet ik zeker dat we nog heel wat punten binnen kunnen harken."
Zelf is Van Halderen inmiddels vier jaar een vaste waarde in het elftal van Concordia. "Ik ben een echte jongen van de club, ben hier als kleine jongen begonnen. Ik heb heel de jeugd doorlopen en toen ik net de stap naar de senioren had gezet, viel ik weleens in als aanvaller. Toen John de Letter me als linksback opstelde, kwam ik vast in het elftal. Toen hij het voorstelde, was dat wel even wennen, maar zijn uitleg klopte wel. Hij zei dat ik met mijn snelheid en doorzettingsvermogen goed op die positie zou passen. Vooral de eerste wedstrijd, die we helaas verloren, was het even wennen, maar daarna heb ik het denk ik aardig opgepikt. Het leuke is dat ik merk dat ik me blijf ontwikkelen. Ik ga steeds meer situaties herkennen en merk nu ook dat ik dingen anders doe dan een paar jaar geleden. Verder denk ik dat het een voordeel is dat ik zelf aanvaller ben geweest; ik weet hoe een aanvaller denkt en kan daarop anticiperen. Daarnaast heb ik niet alleen van John veel geleerd over die positie, maar ook van Martijn Leonard, Wim van Zinnen en nu van Laurens Sandell."

Systemen
Daarmee noemt Van Halderen alle trainers onder wie hij tot nu toe in de senioren heeft gevoetbald. "Bij John de Letter speelden we in een 3-5-2-systeem. Dat was anders dan 4-3-3, dat we daarna zijn gaan spelen. Daarbij legt Laurens hierbinnen andere accenten dan Martijn en Wim de afgelopen seizoenen deden." In het huidige systeem voelt hij zich goed. "Ik richt me in eerste instantie op mijn verdedigende taak en zou me misschien wat meer met de aanval kunnen bemoeien, maar we hebben met Casper Spaan en Thomas Bouwer twee uitstekende vleugelspitsen. Daardoor stoom ik niet vaak op. Afgelopen zondag deed ik dit wel en dat leidde tot een assist. Dat is natuurlijk altijd leuk."

Derby
Ondanks dat Concordia op dit moment op een nacompetitieplaats voor lijfsbehoud staat, heeft 25-jarige linksback er vertrouwen in dat zijn ploeg na het reguliere seizoen niet aan de bak hoeft.
"We hebben een ontzettend jonge en talentvolle groep met heel veel kwaliteit. Zondag lieten we tegen Wippolder zien waartoe we in staat zijn als we met zijn allen voor elkaar knokken. Als we dit weten vast te houden, dan kunnen we tegen meer ploegen een resultaat neerzetten. Maar we moeten nog geen polonaise inzetten, eerst maar eens aanstaande zondag tegen RKDEO laten zien dat afgelopen zondag geen incident was. Tijdens de thuiswedstrijd tegen hen, de tweede wedstrijd van het seizoen, waren we er nog niet helemaal klaar voor en verloren we met 1-3. Hopelijk winnen wíj zondag."
De wedstrijd tegen RKDEO is één van de vele derby's in de competitie.
"Dat soort wedstrijden is natuurlijk altijd leuk. Je kent elkaar, omdat je in de jeugd tegen elkaar gespeeld hebt en komt elkaar in de stad weleens tegen. Daarnaast komt op dit soort wedstrijden veel publiek af, waarvan je ook weer mensen kent. Dat maakt deze wedstrijden nog wat specialer."
Van Halderen hoopt nog veel derby's te spelen voor Concordia.
"Ik ga hier nooit meer weg. Dit is de club waar ik ben begonnen. Zolang ik geen aanbieding uit Barcelona krijg, zal ik nooit ergens anders spelen."