<p>Bram Chardon won, Koos de Ronde eindigde als tweede en Mark Weusthof eindigde als derde (Foto: Team Chardon)</p>

Bram Chardon won, Koos de Ronde eindigde als tweede en Mark Weusthof eindigde als derde (Foto: Team Chardon)

Bram Chardon wint Nederlandse titel vierspannen

  sport

BEEKBERGEN -  Paardenmenner Bram Chardon uit Den Hoorn, zoon van IJsbrand Chardon, heeft afgelopen weekend zijn eerste nationale seniorentitel gepakt. Hij won op de onderdelen dressuur, marathon én vaardigheid en gaf daarmee extra glans aan de titel. Bram Chardon eindigde op 127,93 strafpunten en won daarmee zowel het kampioenschap als de internationale wedstrijd. 

Chardon won eerder vijf keer de nationale titel bij de Pony vierspannen. Echter, bij de paarden is het hem nog niet eerder gelukt. In 2016 debuteerde Bram op het NK vierspannen paarden en behaalde daar de achtste plaats. In 2017 behaalde hij zilver op de Nederlandse Kampioenschappen met zijn vierspan paarden. Hij wilde afgelopen wekend in Beekbergen niets liever dan winnen. “Ik wil elke titel winnen die er is. Deze ontbrak nog, dus ik was enorm gebrand op het Nederlandse Kampioenschap.” 

Dressuur en marathon
Bram Chardon heeft zondag voor het eerst deze felbegeerde Nederlandse titel bij het vierspannen gewonnen. Ondanks dat Chardon wat later in dit seizoen is begonnen, verkeerde hij afgelopen weekend in topvorm. Hij sloot alle onderdelen winnend af. Voor de dressuurproef kreeg Chardon vorige week vrijdag 37.52 strafpunten, wat een betere score was dan hij in eerste instantie verwachtte te behalen op dit onderdeel. Ook in de marathon op zaterdag presteerde Chardon goed, ondanks een klein inschattingsfoutje op hindernis vier. Hierna herstelde Chardon goed en bleef hij aanvallen tot de laatste hindernis voorbij was. 

Vaardigheid
De titel lag daarmee binnen handbereik voor de Midden-Delflander, maar toch wees Chardon er zelf op dat nog niets zeker was. De vaardigheidsproef op zondag reed Chardon echter foutloos, met het kampioenschap tot gevolg. Chardon kwam uit op een totaal van 127,93 strafpunten. Titelverdediger Koos de Ronde eindigde met 144,74 strafpunten als tweede en nam het zilver in ontvangst. Mark Weusthof eindigde met 151,74 punten als derde en ontving het brons. Met zijn prestaties won Chardon ook de internationale wedstrijd en verdiende hiermee de nodige wereldbekerpunten voor het komende indoorseizoen.

Familie Chardon
De familie Chardon is in meerdere disciplines van de paardensport actief op het hogere niveau. Bij mensport en eventing weet Chardon haar naam te vestigen in de top. Waar IJsbrand en Bram hun krachten in de mensport laten zien, doen Jeannette, Edith en Lianne dat in de eventingsport. Maar de vierspansport op het hoogste niveau is niet alleen iets van IJsbrand en Bram. Grootvader Bram was één van de eerste internationaal acterende menners van Nederland. In totaal telt de familie Chardon dus drie succesvolle generaties binnen de mensport, dus de appel valt niet ver van de boom.

Meer berichten
 
CustomHtml_1