Jevon Blijd kwam naar Vitesse om het plezier in voetbal terug te vinden en heeft het er ook naar zijn zin.
Jevon Blijd kwam naar Vitesse om het plezier in voetbal terug te vinden en heeft het er ook naar zijn zin. "Maar of ik mijn carrière onderin de eerste klasse wil afsluiten, weet ik niet." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

'Ik ben nog nooit gedegradeerd en dat gaat nu ook niet gebeuren'

sport

DELFT - De eerste seizoenshelft van Vitesse Delft verliep ronduit teleurstellend. Na afgelopen weekend dragen de mannen van Peter Klomp de rode lantaarn. Als het aan Jevon Blijd ligt, gaat dit niet lang duren.

Over de eerste seizoenshelft is de aanvaller niet tevreden. "Helaas loopt het nog niet zoals we graag zouden willen. "Het ziet ernaar uit dat we dit seizoen op sommige fronten tekort komen", concludeert Blijd nuchter. "Afgelopen seizoen speelden we ons keurig veilig, maar nu gaat het allemaal wat moeizamer. Waar dat aan ligt, is niet helemaal duidelijk. Wel missen we Sander van Akkeren misschien wel meer dan we hadden verwacht. Hij bracht achterin heel veel rust, heeft een prachtige trap met zijn linkerbeen en kon gevaar stichten bij standaardsituaties. Het is natuurlijk altijd lekker om er zo iemand bij te hebben."
Begin januari ging de selectie van Vitesse Delft op trainingskamp naar Zuid-Portugal. "Dat heeft de club echt fantastisch voor ons geregeld. We hebben er heerlijk getraind, een goede wedstrijd gespeeld en veel gepraat. Daar is een nieuwe speelwijze uitgekomen, waar we ons met zijn allen achter geschaard hebben. De komende tijd moeten we er alles aan doen om die er goed in te slijten."
Afgelopen zaterdag bleek dat daar nog wel wat tijd aan besteed mag worden. "Want zaterdag hebben we eerlijk gezegd geen kans gecreëerd. Dat is ons nog nooit overkomen. Aan de andere kant is het ook wel weer zo dat we tegen de nummer twee speelden en we die punten ook niet ingecalculeerd hadden."

'Ik ben trots op die jongens?'
Dat is de komende weken wel anders. "Want we staan nu voor een blok van vier wedstrijden, waaruit ik vind dat we minstens negen punten moeten halen. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat dat goed gaat komen: we hebben een goede groep jongens en de sfeer is nog steeds prima, al is het is als je wint natuurlijk altijd leuker. Daarnaast vechten we voor elkaar en ik ben trots op die jongens dat ze dat blijven doen."
Ondanks de tegenvallende prestaties heeft Blijd het best naar zijn zin bij de club waar hij vorig jaar augustus samen met René de Graaff binnenkwam. "Het seizoen ervoor speelden we bij Westlandia, maar René zat niet eens altijd bij de selectie, terwijl ik zelf niet vond dat ik genoeg minuten maakte. Daarom zijn we verder gaan kijken en we wilden graag wat dichter bij huis spelen. Omdat DHC geen optie meer was voor ons, kwamen we bij Vitesse Delft terecht. Het is een fijne club met heel goede mensen en een dito groep. Alleen voetballend gezien was het in het begin wel even wennen."
Het grote verschil met de jaren ervoor, waarin Blijd bij Westlandia, Quick en DHC speelde, zit hem vooral in de manier van trainen. "Dat is nogal anders, doordat we bij die ploegen vooral vanuit balbezit dachten en dus trainden op looplijnen en dergelijke. Hier zijn we vooral bezig met het heroveren van het balbezit. Peter Klomp is een aardige vent en een goede trainer en ik heb op dat gebied ook zeker van hem geleerd."
Uiteindelijk moet dat leiden tot lijfsbehoud in de eerste klasse. "Ik ben ervan overtuigd dat dat ons ook gaat lukken. Ik ben in al die jaren dat ik voetbal nog nooit gedegradeerd en dat zal nu ook niet gebeuren. Natuurlijk bevinden we ons in een situatie waarin we ons geen puntverlies kunnen veroorloven; dan moeten we er dus maar gewoon voor zorgen dat we ook geen punten gaan verspelen."
Dat zal moeten gebeuren tegen ploegen die over het algemeen een veel hogere begroting hebben dan Vitesse Delft zelf. "Als je daarnaar kijkt, is het natuurlijk altijd lastig om goede spelers voor op dit niveau binnen te halen. Wij kunnen ze een heerlijk trainingskamp naar Portugal bieden, maar meer niet. Andere clubs hebben op financieel gebied gewoon veel meer mogelijkheden en dat is weleens jammer."
Sterker nog. "Eigenlijk is het te belachelijk voor woorden dat in een stad als Delft slechts één club op hoofdklasseniveau speelt en er twee clubs onderaan in de eerste klasse bungelen. Alleen al gezien het inwonersaantal en het bedrijfsleven zou er veel meer potentieel moeten zijn. Wel is het mooi dat er nu wat jongens vanuit de jeugd op de deur kloppen en met ons meedoen."

'Is dit wel wat voor mij?'
Over zijn eigen toekomst binnen de club is Blijd momenteel aan het nadenken. "Waarschijnlijk stopt een aantal jongens na dit seizoen en ik weet ook niet wat de trainer volgend seizoen van plan is. Doordat die jongens niet doorgaan, zal het een kwestie van opnieuw opbouwen worden. Verder vraag ik mezelf ook weleens af of dit het voor mij wel helemaal is. Ik ben vorige week maandag achtentwintig geworden en heb altijd op een hoge niveau gespeeld. Wat wil je dan nog bereiken of wil je je loopbaan onderin de eerste klasse afsluiten? Degraderen is voor mij in elk geval geen optie en dat gaat dan ook niet gebeuren."