Samen over de finish komen is altijd één van de mooiste momenten van het project SamenSporten.
Samen over de finish komen is altijd één van de mooiste momenten van het project SamenSporten.

SamenSporten tijdens de Golden Tenloop: al vijf jaar een sportief succes

sport

DELFT – Samen is niet alleen, zei de voetbaltrainer uit de Nederlandse film All Stars altijd tegen zijn jongens. Het project SamenSporten toonde afgelopen vijf jaar meer dan eens zijn gelijk aan.

Kindercoach Myra Hillebrink en kinderoefentherapeut Lilian Arts kwamen vijf jaar geleden op het idee om SamenSporten op te zetten. Dit project maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren met en zonder beperking zes weken samen trainen om vervolgens samen aan de Trompper Optiek Golden Tenloop mee te doen.
SamenSporten werd een succes. "We begonnen met zeven kinderen met een beperking en tien maatjes", weet coördinator Myra Hillebrink nog. "Dit jaar doen 22 kinderen met een beperking en even veel maatjes mee, verdeeld over twee groepen."
Het project is om meerdere redenen positief. "Bewegen is natuurlijk sowieso heel goed. Je zíet ook echt dat ze het leuk vinden om sportief bezig te zijn. Daarnaast heeft een hele sociale reden. Ze maken graag deel uit van de maatschappij. Vooral met iets dat ze leuk vinden en wat ze ook nog eens zoveel mogelijk zelfstandig mogen doen." SamenSporten gaat elk jaar gepaard met meerdere hoogtepunten. "Eén jongen loopt nu voor de vierde keer mee. Toen hij voor het eerst meedeed, op de 1 kilometer, stond zijn moeder in tranen bij de finish. Zó had ze hem nog nooit voorbij zien komen. Ze zag hem voor het eerst als een echte winnaar. Het was voor haar ook een stukje loslaten. Voor ouders van kinderen met een beperking is dat nogal wat." Tot grote vreugde van de deelnemers en hun ouders wordt na elke training een verslagje met foto's gemaild. Zo kunnen ouder en kind makkelijker met elkaar in gesprek over wat de kinderen hebben meegemaakt. "Het allermooiste vind ik toch altijd wel die enorme glimlachen die ze tijdens of na het lopen op hun gezicht hebben. Daar kan ik heel erg van genieten. Samen durven ze de uitdaging aan te gaan en samen beleven ze plezier." SamenSporten werd de eerste jaren financieel gesteund door de Gemeente Delft en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Komende editie moeten betrokkenen voor het eerst zelf het volledige budget bijeen sprokkelen. Dat lukt prima. "We krijgen goede ondersteuning van de Stichting Samen Delft en hebben nevenactiviteiten georganiseerd om geld in te zamelen." Dus zijn de ze er donderdag 5 mei gewoon weer bij tijdens de Golden Tenloop. Zie voor meer info en inschrijven www.goldentenloop.nl.