De dames van Proteus-Eretes in actie tijdens de A-finale van 'Fyli Agon' afgelopen zaterdag.
De dames van Proteus-Eretes in actie tijdens de A-finale van 'Fyli Agon' afgelopen zaterdag.

Gevarieerd roeien bij roeivereniging Proteus-Eretes

sport

DELFT - Bij de Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes kunnen studenten uit Delft in gevarieerde ploegen wedstrijden roeien. Het is één grote vereniging, dus in dat opzicht zijn de leden met z’n allen een team. De roeileden binnen de vereniging zijn onderverdeeld in zelf gevormde ploegjes, waarmee je traint en wedstrijden kan starten.

Door Frank van der Steen

Afgelopen zaterdag stond er voor Proteus-Eretes de ‘Fyli Agon’ in Almere op het programma. Op deze regenachtige dag deed de Delftse roeivereniging met tien losse ploegen mee, variërend in grootte en niveau. Als eerste deed Furat mee in de skiff, oftewel een eenpersoonsboot. Furat is inmiddels vierdejaars lid en heeft gedurende zijn tijd bij de vereniging in meerdere ploegen gezeten. Afgelopen zaterdag werd Furat twee keer eerste! Als tweede roeien Tijmen en Lotus sinds een jaar samen onder de naam ‘Plantaardig’ in het mix2x veld. Zij hebben samen onder andere de Ringvaart, een roeiwedstrijd van 100km, met succes afgerond. Naast dit koppel roeiden ook Pieter en Merel samen onder de naam ‘Pieter en Murl HUUU’. 

Variatie in teams
In je eerste jaar start je met de bakboord of stuurboord bokaal. Je roeit dan tegen alle andere eerstejaars roeiers uit heel studerend Nederland. Vaak doen er met zo’n bokaal meer dan 100 ploegen mee. ‘De Schieters’ is een tweedejaars ploeg die na hun eerste jaar door zijn gegaan met roeien. Ook zij waren zaterdag van de partij, net als de ploeg ‘Van Bier naar Vier’. Deze ploeg is ontstaan uit een groep actieve leden die een jaar lang fanatiek trainen en borrelen. Dit noem je de ‘Clubacht Oneindig’ en zij zijn te herkennen aan hun gestreepte truien met kraag. De dames in dit team zijn overgestapt van roeien in een acht naar roeien in een vier. Afgelopen zaterdag was hun eerste wedstrijd in deze boot.

Variatie in niveau
Bij Proteus-Eretes kun je selectie lopen om op hoger niveau te gaan roeien. Bij de heren van ‘Uitgeselecteerd’ was, al dan niet vrijwillig, de selectie vroegtijdig gestopt. Afgelopen jaar hebben zij hard getraind en dit jaar was het idee dat ze hun hoogtepunt al hadden bereikt, vandaar dat ze de ploeg ‘Uitgepiekt’ hebben genoemd. Dan is er ook nog de ploeg ‘Snelweg’, een vierdejaars ploeg die ontstond toen het ploegje ‘The Pink Ladies’ zich samenvoegde met een paar andere dames en daarmee een groep van 13 vormden. Dan is er nog de ploeg ‘Zeuven’, die onder andere bestaan uit een tweeling en twee Nielsen. Afgelopen jaar besloot deze ploeg van een vier over te stappen naar een acht. Dan is er ook nog een derdejaars damesploeg genaamd ‘Relatief’. Deze hechte damesgroep roeit minimaal vier keer per week en zijn al vanaf het begin samen. Als laatste is er nog de tweedejaarsploeg ‘Bevroren Palen’, die bestaat uit twee eerstejaars ploegen die samen zijn gegaan.    

Nieuwe mogelijkheden
Helaas voor de vereniging slaan sommige studenten na hun eerste jaar een andere weg in Delft in, maar gelukkig wordt er op Proteus-Eretes altijd gekeken naar nieuwe mogelijkheden om te roeien! Kijk voor meer informatie op www.proteus-eretes.nl.