<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo delftopzondag.nl
De tweeling Ries (links) en Vosse (rechts) in 'betere temperaturen' tijdens een trainingsweekend in Sevilla vorige week
De tweeling Ries (links) en Vosse (rechts) in 'betere temperaturen' tijdens een trainingsweekend in Sevilla vorige week (Foto: )

Tweeling Meijssen is klaar voor WinterWedstrijden

DELFT - Dit weekend is het, mits 'Dennis' de plannen niet in de war schopt, tijd voor het evenement waar menig roeier de hele winter op heeft gewacht: de Van Oord WinterWedstrijden! Deze opening van het nationale roeiseizoen wordt voor de 45e keer door Proteus-Eretes georganiseerd op de Schie. Ries Meijssen (21) maakt zich, samen met tweelingbroer Vosse, klaar voor een stormachtige wedstrijd.

Door Cheyenne Toetenel

"De winterwedstrijden gaan taai worden", aldus Ries. "Vijf kilometer voor een roeiwedstrijd is best wel lang, en deze wind maakt het niet makkelijker." Met storm Dennis in aantocht is het voor de roeiers nog spannend of de WinterWedstrijden daadwerkelijk plaats kunnen vinden. "Wedstrijden gaan over het algemeen door tot de grens van windkracht 7 à 8. Het zal dus net op de grens zijn. Natuurlijk staat uiteindelijk de veiligheid voorop."

Historie
In 1976 zijn de WinterWedstrijden ontstaan uit de behoefte van de KNRB aan een selectietest na de winterstop. Omdat de Schie een uitstekende locatie was, mocht Proteus-Eretes de organisatie van deze test op zich nemen. De selectietest heeft tot gevolg dat veel kleine nummers zijn uitgeschreven. Toch zal menig toeschouwer de verrichtingen van de eerstejaarsploegen nauwlettend volgen, aangezien hier het aankomend talent zich presenteert tijdens de eerste wedstrijd die meetelt voor het eerstejaarsklassement. Coaches, ouders en andere belangstellenden moedigen de roeiers aan vanaf de goed befietsbare oever en de welbekende Kandelaarbrug.

Lange jongen
Ries roeit nu drieënhalf jaar bij Proteus-Eretes. "Daar begon ik mee omdat ik met mijn 2 meter en 4 centimeter erg lang ben en altijd al een beetje slungelig was, wat ik niet meer wilde zijn." Sindsdien is Ries wedstrijdroeier. Hij traint ongeveer tien keer per week, waarvan zeven boottrainingen. "Ik maak deel uit van Ouderejaars Zwaar, wat een groep grote zware jongens is met al meerdere jaren ervaring wedstrijdroeien."

Roeiende tweeling
Nu zit Ries vooral in een tweezonder met zijn tweelingbroer Vosse. Dat houdt in dat zij met z'n tweeën in een boot zitten zónder stuurman. "Het is gaaf om met mijn broer te roeien. Hij heeft precies dezelfde lichaamsafmetingen als ik, waardoor we makkelijk dezelfde bewegingen kunnen maken." Dat Ries talent heeft, tonen zijn prijzen aan. "Na mijn tweede jaar heb ik zilver gehaald op de Europese Universiteitskampioenschappen en een half jaar later ben ik Canadees Universiteitskampioen geworden tijdens mijn minor in Vancouver." Wat hij nog wil bereiken? "Ik zou dit jaar graag naar een grote internationale wedstrijd gaan, zoals het WK voor mensen onder de 23 of voor universiteiten. Daarvoor moet ik elke wedstrijd laten zien hoe snel ik ben. Wat dat betreft ligt er dus wel druk op de WinterWedstrijden, maar de meeste druk ligt bij het Nederlands Kampioenschap over negen weken. Het doel is om daar uiteindelijk zo hard mogelijk te varen, mét Vosse!"

Cheyenne Toetenel

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419594&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9419598&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=delftopzondag.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=260,261,262" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>