Afbeelding

Met deze pergola zonwering breng jij meer sfeer aan jouw huis

Partnerbijdrage

Van oorsprong werd een pergola gebruikt als altaar of prieel die onderwijzers konden gebruiken om hun studenten les te geven. Vanuit het Latijnse woord ‘pergula’ ontstond het Italiaanse woord pergola dat we ook in de Nederlandse taal toepassen. Het maakt deel uit van een terras en laat je optimaal genieten van de tuin. Een pergola heeft nog meer voordelen en zal ook jouw woning meer sfeer geven, zowel buiten als binnen.

Pergola of overkapping?

Is een pergola hetzelfde als een terrasoverkapping? Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, toch zijn er verschillen. Een terrasoverkapping is een vaste constructie die aan de gevel van een woning wordt bevestigd. Het is een soort dak dat permanent op staanders rust. Een pergola is een constructie die aan de gevel bevestigd kan worden maar dit hoeft niet. Het kan een open constructie zijn of gesloten en het is mogelijk om planten tegen de pergola te laten groeien. Het voornaamste voordeel van pergola zonwering is de veelzijdigheid. Je kunt kiezen voor open, dicht of half open. Kies voor een doek of latten, een meer open of juist een gesloten design. Met automatisering kun je op ieder moment van de dag de ideale situatie bepalen.

Meer sfeer met een pergola

Het is jammer als je een prachtige tuin hebt ingericht maar door regen of felle zon kun je er niet volop van genieten. Met een pergola kun je veel vaker buiten vertoeven. Sluit het dak voor schaduw, of ga lekker droog buiten zitten terwijl het regent. Het terras maakt deel uit van de tuin met het comfort dat je gewend bent van binnen in huis. Wat betreft het dak zijn er volop mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een strak doek, een los canvas of latten van diverse materialen.

Buiten en binnen meer sfeer en comfort

Een pergola buiten in combinatie met geautomatiseerde raamdecoratie binnen is ideaal. Zo kun je Poweredblinds gordijnen via de TaHoma Switch van Somfy koppelen aan de overkapping van de pergola. Dit geeft je meer controle over de zonwering en je hoeft niet op een specifieke plek te zijn om deze producten te bedienen. Met sensoren hoef je niet eens thuis te zijn! Met een licht- of temperatuursensor laat je de zonwering buiten of de raamdecoratie binnen geheel automatisch openen of sluiten.

Als de zon fel schijnt en je wilt later koel op het terras zitten, dan laat je het dak van de pergola dicht. Als je in de avond naar de sterren wilt kijken dan open je het dak. Dankzij de motor die in de pergola verwerkt zit kun je vanuit je ligstoel de overkapping bedienen. Dit kan met een afstandsbediening of zelfs met je stem als je gebruikt maakt van een spraakassistent.

Je geniet nog meer van jouw overdekte pergola als je smart lights koppelt. Net zoals je de raamdecoratie kunt koppelen aan de slimme motor in de pergola kun je ook verlichting bedienen op dezelfde wijze. Je kunt zo bijvoorbeeld scenario’s maken voor iedere situatie. Zo kun je de raamdecoratie openen en de overkapping sluiten overdag, in de avond sluit je de gordijnen en open je het dak. De verlichting gaat aan zodra het donker wordt. Je kunt deze scenario’s zelf kiezen of geheel automatiseren. Zo geniet je nog meer van het buitenleven!