Afbeelding

(Online) daten op latere leeftijd: do’s en don’ts

Partnerbijdrage

Alleen zijn is allerminst gezellig, helemaal als je de respectabele leeftijd van vijftig lentes bereikt hebt. Naast uitgaansgelegenheden biedt het internet meer mogelijkheden om je beoogde droompartner tegen te komen. Het is online echter zaak jezelf niet mooier voor te spiegelen dan je bent - wat dat betreft is er weinig verschil met de klassieke liefde op het eerste gezicht. Daarover gesproken: al sinds de jaren ‘80 zijn er diverse datingprogramma’s op tv, waarin je maar al te vaak ziet hoe het níét moet. Een aantal do’s en don’ts voor wie op zoek is naar liefde, al dan niet via online dating.

Je profielfoto zegt veel

Op zoek naar een datingsite, liefst één waar je veel leeftijdgenoten tegenkomt, stuit je wellicht op Ourtime, waar je een profiel aanmaakt. De foto die je kiest, is meteen een belangrijker aspect dan je denkt. Je schotelt een eerlijk beeld voor, dus trekt geen moeilijke gezichten om geforceerd jong of sexy over te komen. Je neutrale gezicht, vriendelijk lachend, is echt genoeg. In de begeleidende teksten vertel je op algemene wijze over jezelf. Ga niet pleasen: hou je niet van golfen of reizen, zet dat er dan ook niet in om meer matches te genereren.

Verwachtingen en wensen uitspreken

Welke datingsite je ook kiest, eerlijkheid werkt twee kanten op. Ook via 50plusmatch zit jouw potentiële liefde niet te wachten op verhalen over ‘veel samen doen’, terwijl je misschien het liefst met je vrienden erop uittrekt. Tevens is het van belang om verwachtingen uit te spreken: wat voor relatie heb je voor ogen, van welke woonsituatie droom je (LAT, deels apart of echt samenwonen?) en welke dingen wil je samen doen?

Als de date aanbreekt...

Vroeg of laat is het tijd om elkaar te ontmoeten, na het vele online flirten. En ook dan ben je je complete zelf. Je dost je niet overdreven uit; casual kleding wordt veelal gewaardeerd. Dat betekent niet dat je in je dagelijkse kloffie naar het restaurant gaat. Verzorgd, maar niet al te netjes dus. Staan jullie beiden open voor het idee om eerst thuis af te spreken, maak daar dan gebruik van: een openbare ruimte is niet voor iedereen de ideale habitat om een goede eerste indruk te maken.

Ouderwetse mannelijke hoffelijkheid: een moeilijke discussie

Van oudsher is het volgens velen de man die trakteert, en eventueel voor vervoer zorgt. Het ligt er überhaupt maar aan wat je voorkeur is, maar denk eraan dat het klassieke beeld van de hoffelijke man die deuren openhoudt, de wijn proeft en om de rekening vraagt voor veel anderen achterhaald is. Hoe je dat oplost, als twijfelende dater? Vraag er van tevoren naar! Het is een kleine moeite om je traditionele gedrag aan te passen - en dus over alles te overleggen.

Status zegt niet veel meer: praat vooral over dromen

Hoog opgeven over je carrière, kapitaal laat staan auto wordt over het algemeen niet als aantrekkelijk beschouwd. Praat daarentegen over toekomstdromen, want daar ziet je date zichzelf in terug. Van verre reis en stedentrip tot je voornemen iets voor een goed doel te betekenen en concerten die je wilt bezoeken: er valt genoeg te bespreken.