Afbeelding

Zelf een dakrenovatie uitvoeren met mooie dakpannen

Partnerbijdrage

Wanneer je een vrijstaande woning hebt dan kun je het dak naar eigen smaak renoveren. In een rijtjeshuis wordt dat wat lastiger, evenals bij een twee-onder-een-kap woningen. Dan moet je toch wel rekening houden met de buren. Dakpannen gaan lang mee, als je geluk hebt wel 80 tot 100 jaar. Maar er kan een moment komen dat je ze moet vernieuwen. Bijvoorbeeld als je een oudere woning koopt met het nodige achterstallig onderhoud.

Maak een goede planning

Als je het dak van je huis gaat renoveren met Koramic dakpannen is het belangrijk om een goede planning te maken. Kijk naar de weersvoorspelling en kies bij voorkeur een paar droge en warme dagen uit. Natuurlijk kun je het dak tijdens de renovatie dichtleggen met zeil, maar als het erg koud is of het regent hard dan zal dat het wooncomfort niet ten goede komen. Bovendien kan het bij bepaalde weersomstandigheden gevaarlijk zijn om op het dak aan het werk te gaan. Ten tweede is het natuurlijk belangrijk dat je alle benodigde materialen beschikbaar te hebben. Maak dus een goede berekening van het aantal vierkante meters dakpan dat je nodig hebt. Vergeet de nokvorsten niet en het overige materiaal dat nodig is om het dak te renoveren. Op die manier kun je zonder onderbreking doorwerken en is de klus binnen enkele dagen geklaard.

Het dak verduurzamen

Als het dak van je huis aan vernieuwing toe is dan is dat natuurlijk het moment bij uitstek om voor goede isolatie te kiezen. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je aanzienlijk op je stookkosten. Daar komt nog bij dat je minder snel last hebt van vocht in huis, wat het wooncomfort ten goede komt. Je kunt onder een mooi dak, belegd met de luxe Monier dakpan een isolerende laag aanbrengen. Voor dakisolatie zijn diverse materialen beschikbaar, ook gerecycled, zodat het nog duurzamer is. Voor het isoleren van je dak kun je bovendien subsidie aanvragen zodat je ook nog een tegemoetkoming krijgt in de kosten. Leg vervolgens ook nog zonnepanelen op je dak en je bent helemaal voorbereid op een duurzame toekomst.

Goed dakonderhoud verlengt de levensduur

Een nieuw dak blijft extra lang mooi als je het dak regelmatig onderhoudt of er een dakdekker naar laat kijken. Bij een dakinspectie moet niet alleen het dak worden gecontroleerd, maar ook de dakgoten en de eventueel aanwezige schoorsteen. Als de schoorsteen wordt gebruikt voor een gas of houtkachel dan moet deze jaarlijks worden geveegd. Als er schade is aan het dak of aan het lood- en zinkwerk dan laat je dit bij voorkeur zo snel mogelijk herstellen. Zo voorkom je een hinderlijke daklekkage. Als er schade aan het dak ontstaat, bijvoorbeeld na een storm, dan is het zaak om dit zo snel mogelijk te herstellen of hier een dakdekkersbedrijf voor in te schakelen. De kosten kun je in zo’n geval verhalen op de opstalverzekering van de woning.