Mensen met dementie zijn welkom in het Participatiekoor Midden Delfland (Foto: Andrea Liebrand)
Mensen met dementie zijn welkom in het Participatiekoor Midden Delfland (Foto: Andrea Liebrand) (Foto: Andrea Liebrand)

Mensen met dementie zingen hoogtepunten uit Matthäus Passion

  lopende zaken

Midden Delfland - Na het succes in diverse steden start in januari ook in Midden Delfland een Participatiekoor.

In het Participatiekoor zingen mensen mét en zonder dementie klassiekers uit het wereldrepertoire. Niet 'een karretje op de zandweg', maar de hoogtepunten uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Het Participatiekoor in regio Midden Delfland (Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Naaldwijk, Delft en Pijnacker) is een bijzonder koor. Ervaren koorzangers helpen mensen met een haperend brein die in een 'gewoon' koor niet meer mee kunnen zingen, maar dat nog wel graag willen doen. Het koor in Midden Delfland is een van de vier Participatiekoren van Stichting Participatie met Dementie, die in de afgelopen twee jaar veel lof oogstte met haar Bach-concerten.

Doe ik nog mee?
Initiatiefnemer Marian Schoone: "Mensen met dementie worden nog vaak weggezet als willoze slachtoffers die niet meer kunnen deelnemen aan het culturele leven. Niets is minder waar!" Schoone, zelf ervaren koorzangeres en dementie-onderzoeker bij TNO, kwam de Participatiekoren bij toeval op het spoor. "Ik was op zoek naar culturele projecten waar mensen met dementie aan mee kunnen doen en vond op internet de Participatiekoren. Culturele inclusie van mensen met een haperend brein is zo belangrijk. Dat draagt enorm bij aan het welzijn van deze mensen. Samen zingen zorgt voor verbinding. Dat is precies wat veel mensen met dementie zich afvragen; doe ik nog mee?"
Met de oprichting van het Participatiekoor in Midden Delfland geeft Schoone hier een helder antwoord op: "Natuurlijk doen mensen met dementie nog mee! Zij zijn mensen als u en ik, met dezelfde behoeften." In het Participatiekoor doet iedereen mee en helpt men elkaar waar nodig. Haperend brein of niet. Het koor dat uit zo'n veertig zangers en zangeressen zal bestaan, waarvan één derde een diagnose dementie heeft, zet meteen hoog in. In januari starten, onder leiding van dirigent Bas van Houte, de repetities van het eerste programma: 'Erbarme dich'. Een selectie van de hoogtepunten uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach.

Passieconcerten
Artistiek leider van de stichting Participatie met Dementie, die het koor in Midden Delfland faciliteert met kennis en advies, Erik Zwiers over dit pittige programma: "Wie opgroeide met de nog altijd levende traditie van de jaarlijkse passieconcerten, verleerd het nooit om de prachtige koren en koralen van Bach mee te zingen. Muziek waarmee we groot werden, zit op ons ruggenmerg."
De Passieconcerten oogsten veel verwondering en lof. Het begon in 2018 als experiment in Haarlem en krijgt in heel het land navolging. Inmiddels zijn er Participatiekoren in Haarlem, Bergen, Helmond en nu dus ook in Midden Delfland. "We raken een snaar. Zowel bij onze zangers als bij het publiek", aldus de artistiek leider die zelf op het idee van de Participatiekoren kwam toen hij afscheid moest nemen van zijn goede vriend Nico die aan alzheimer leed. En terwijl we spraken over het leven en de pijn van het verlies begon Nico te zingen: wir setzen uns mit Tränen nieder, het slotkoor van de Matthäus Passion. Toen wist ik wat ik moest doen. Samen zingen. Voor het leven en erbarmen." Het Participatiekoor Midden Delfland zal op 22 maart 2020 haar eerste Passieconcert 'Erbame dich' geven. Zangers en zangeressen met of zonder dementie die mee willen zingen, kunnen zich opgeven via www.participatiekoor.nl.

Meer berichten
 
CustomHtml_1