Afbeelding

Kom (Nederlandse) whisky proeven bij De Wijnstok!

kijk op de wijk

December is de maand van de gastvrijheid. En Bart Kooiman nodigt u daarom graag uit in 'De Wijnstok', zijn winkel aan de Frederik Hendriklaan 34a.

Speciaal voor de gelegenheid heeft Bart namelijk iets bijzonders in huis: de Millstone Peated PX whisky van het Nederlandse merk Zuidam. "Een single malt whisky", legt Bart uit. "Peated staat voor 'geturfd'. Dat betekent de mout is gedroogd boven een turfvuur. Dat geeft de whisky ook de typische rokerige smaak." De letters PX staan voor Pedro Ximénez, een sherry soort met een hele zoete rozijnachtige smaak, genoemd naar de druif waarvan hij gemaakt wordt. "Whisky ligt namelijk minimaal drie jaar op vat om te rijpen. En het maakt veel uit wat voor soort vat dat is, want het hout ervan geeft ook smaak af aan de whisky. Je proeft echt of de drank is gerijpt in een sherryvat, of bijvoorbeeld een port- of bourbonvat." Hoe de Millstone Peated PX dan wel smaakt? "Dit is, echt een whisky voor de liefhebber. Met een robuuste smaak. Maar kom vooral vrijblijvend proeven in de winkel en oordeel zelf!" Naast deze heeft Zuidam ook andere whisky's, zoals de Oloroso, die niet geturfd is, en daar tegenover juist de Heavy Peated whisy, een speciale editie uit 2005. En dan is er nog de 100% Dutch Rye whisky: "Gestookt met rogge, en nog wat andere 100% claims", aldus Bart.

Rood en wit
Nu wil wellicht niet iedereen in december whisky drinken. Wat raadt Bart aan voor de komende feestdagen? "Ik heb een paar mooie Italiaanse wijnen in huis. Bijvoorbeeld de Papale van het wijnhuis Varvaglione. Hij heet Papale omdat de wijngaard in het bezit is van een afstammeling van een vroegere paus. Een droge wijn, met een zachte volle fruitsmaak. Heel geschikt bij een wat steviger gerecht, zoals een stoofpotje. Serveren op kamertemperatuur." Voor wie iets lichters prefereert raadt Bart de Artimone Grillo aan, een witte wijn. "De grillo is een druif die je alleen op Sicilië tegenkomt. Het is een frisse, kruidige wijn die heel goed past bij een frisse salade of zeevruchten. Gekoeld serveren uiteraard."

Besluitwijn
De maaltijd passend afsluiten kan met een mooie dessertwijn. 'De Yarden Heights Wine Frozen Gewürztraminer ' uit Israël bijvoorbeeld. "Dit is een zogenaamde 'ijswijn'. Dat wil zeggen dat de druiven geoogst worden terwijl ze bevroren zijn, zodat bij het persen vooral de gesuikerde bestanddelen goed vrijkomen."

Het jaar passend afsluiten? Daar horen bubbels bij. "De Bernard Massard uit Luxemburg bijvoorbeeld. Een mooie mousserende wijn met een vleugje riesling. Echt een prima wijn tot besluit!