De vierkoppige staf van Fysio Delfgauw.
De vierkoppige staf van Fysio Delfgauw.

Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw bedreven in dry needling

kijk op de wijk

DELFT – Dry needling als behandelmethode binnen de fysiotherapie wint aan populariteit. Bij Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw zijn twee fysiotherapeuten er vertrouwd mee, terwijl een derde er binnenkort voor opgeleid gaat worden.

De maatschap van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw bestaat uit vier ervaren fysiotherapeuten: Inge de Jong, Jan Jaap Stam, Ilse Buijs en Matthijs Visser. De laatste trad vorig jaar toe, nadat hij al vertrouwd was geraakt met de praktijk als waarnemer. Samen met Inge past Matthijs binnen de praktijk het dry needling toe. Met een flinterdun, flexibel naaldje prikken de fysiotherapeuten een verharding op de spier aan, waardoor de spanning wegvloeit en de spier zich ontspant. "Het aantal mensen in onze praktijk dat deze behandeling wil ondergaan stijgt zienderogen, daarom gaat collega Ilse ook een opleiding voor dry needling volgen", weet Inge. De dames zijn beiden tevens gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom en in kaakklachten. "Veel mensen hebben last van het klikken of het niet goed openen en sluiten van de kaak. Door de gewrichten en de aangezichtsspieren met manuele therapie te behandelen, verdwijnen veel klachten of nemen ze af. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel spieren ze in hun gezicht hebben en hoe belangrijk bijvoorbeeld een goede houding is om de druk op deze spieren te verminderen." Ilse begeleidt tevens vrouwen met zwangerschapsklachten, zoals ongewenst urineverlies en pijn in de bekkenstreek.
De praktijk van Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw zit in medisch centrum De Meander, naast de praktijk van huisartsen Lim en Holtrop. De lijnen tussen de huisartsen en de fysiotherapeuten zijn kort en dat werkt goed, al hebben mensen geen verwijzing van de huisarts meer nodig voor fysiotherapie. De maatschap werkt verder nauw samen met podoloog Khoen Khoen, die op maandagen in de praktijk aanwezig is; en met een huidtherapeut, die op woensdagen in de praktijk is te vinden. De behandelingen bij Fysio- en Manuele Therapie Delfgauw beginnen doordeweeks al vanaf 7.30 uur, dinsdags is de praktijk ook in de avond geopend. Zo proberen de therapeuten zo goed mogelijk aan de wensen van hun patiënten tegemoet te komen. Zie ook www.fysiotherapiedelfgauw.nl.