De ets van de winnaar
De ets van de winnaar

Winnaars wedstrijd Historiestuk te zien bij Museum Paul Tetar van Elven

  cultuur

DELFT - Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Het Verleden Verheerlijkt' organiseerde Museum Paul Tetar de wedstrijd 'Maak een historiestuk'.

Tientallen werken uit Delft, maar ook van ver daarbuiten werden ingezonden. Voor de jury was het bijna een onmogelijke opgave om te bepalen wie het beste historiestuk had gemaakt. Bij de eerste selectie vielen de werken af die eigenlijk niet helemaal voldeden aan de opdracht. Zo waren er bijvoorbeeld prachtige kopieën naar 17e-eeuwse werken, maar dat is materiaal voor een komende wedstrijd.

De werken die overbleven en  die ook bij het museum zijn ingeleverd leverden de jury behoorlijk wat kopzorgen op. De meeste werken waren door amateurs gemaakt, maar er was ook een enkele professionele kunstenaar bij de deelnemers. En veel werken hadden Delft als onderwerp hadden. De inzendingen waren zo verschillend qua techniek, uitvoering en originaliteit dat ze eigenlijk wat de jury betreft allemaal een prijs hadden mogen winnen. Maar het is niet voor niets een wedstrijd en na het toekennen door elk jurylid van punten aan elk kunstwerk is dit de uitslag van de jury:

  1. 'De grote brand van Delft', Theo van den Bulk, ets
  1. 'Het Middenschip van de Dom Utrecht', Jeannette van Leeuwen, gemengde techniek
  2. 'Het laatste huis van de Van Leeuwenhoeksingel in 2000' en 'Afbraak van de Houttuinen in 2009', Peter Britsia, aquarellen
  3. 'De dood van Lucretia', Cees Jan van Beek, foto

Eervolle vermelding: Paarden in Marrum, Kees Tettero, olieverf

De prijswinnaars hebben inmiddels bericht gekregen en kunnen binnenkort hun prijs, deels ter beschikking gesteld door Royal Talens, in ontvangst kunnen nemen. De werken zijn tot en met 1 december in het museum bewonderen.

Meer berichten
 
CustomHtml_1