Het Stadhuis fungeert op beide dagen als informatiepunt.
Het Stadhuis fungeert op beide dagen als informatiepunt. Foto: Esdor van Elten

Monumentendag in Delft

cultuur

Op zaterdag 8 en zondag 9 september kan men tijdens de 32e Open Monumentendag in Delft gratis rond kijken in een aantal prachtige monumenten die Delft rijk is. Het is dé kans om een bijzonder gebouw te bezoeken waar men normaal niet zo snel komt. Ruim 40 Delftse monumenten openen hun deuren voor het publiek.

Het thema dit jaar is In Europa. Het accent zal liggen op aandacht voor internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en uitwisseling van kennis en wetenschap. Een aantal monumenten is speciaal vanwege dit thema gevraagd om mee te doen: De Buccaneer (Paardenmarkt), Medisch Museum De Griffioen (Koornmarkt), De Delftse Montessorischool (Jacoba van Beierenlaan), TU Bouwkunde en de bijbehorende stoelencollectie (Julianalaan) en het voormalig Hoofdkantoor Gist-Brocades/DSM (Wateringseweg). Op veel locaties zullen Delftse musici, zangers, vertellers, sprekers en performers optreden, soms op een vertrouwde plek, soms in een verrassende ruimte. In Bacinol bijvoorbeeld spelen de jonge en talentvolle cellist Douwe Eisses en harpiste Claire Schuurmans in het trappenhuis, onder het prachtige raam van kunstenaar Vilmos Huszár. In de feeëriek verlichte eetzaal van Stadsherberg De Mol staan spannende dingen te gebeuren….
En
bijna alle deelnemende kerken laten hun orgels 'klinken'. Een monument hoeft niet per sé een heel oud gebouw te zijn, zo is bv de Delftse Montessorischool gebouwd in 1968 maar toch, door zijn architectuur, nu al een monument. Het Stadhuis fungeert op beide dagen als informatiepunt, waar programmaboekjes opgehaald kunnen worden en waarvandaan enkele gratis tours zullen vertrekken. Vanwege de Taptoe is de ingang op zaterdag aan de achterkant van het Stadhuis. Voor een bezoek aan Het Steen worden in het Stadhuis volgnummers uitgedeeld. Het complete programma wordt in augustus bekend gemaakt. Het programmaboekje is vanaf dinsdag 28 augustus af te halen bij de VVV Delft. Veel informatie is nu al te lezen op www.openmonumentendagdelft.nl en wordt de komende tijd aangevuld.

Opengestelde monumenten zijn tijdens het Open Monumentendag weekend herkenbaar aan een vlag/spandoek met daarop het logo van de Open Monumentendag.