De leerlingen van Loes van der Holst exposeren in het Stads-koffyhuis (Foto:PR)
De leerlingen van Loes van der Holst exposeren in het Stads-koffyhuis (Foto:PR) Foto: Esther Luijk

Leerlingexpositie in stads-koffyhuis

cultuur

Column - In de Teken- en Schildersalon wordt op een bijzondere manier gewerkt, niet in de laatste plaats omdat ikzelf - Loes van der Holst, nu als docent, maar destijds ook als cursist- veel lessen doorliep waarbij ik de stimulans om onderzoekend te creëren miste.

Het is mijn overtuiging geworden dat het vermogen om te creëren -in dit geval schilderen- te maken heeft met bewust worden en kennisnemen, maar vooral ook door het trainen van vaardigheden, grenzen verleggen, om je heen kijken en plezier beleven tijdens 'de arbeid'. Zweten en het even niet-meer-weten hoort erbij, maar vooral ook het genoegen als een werk verrassend uitpakt. Zo streef ik er met mijn cursisten naar om niet te trappen in de nogal blasé-opmerking dat 'alles al gedaan is', een opmerking die men makkelijk maakt als men over de kunst spreekt. Elke creatie is, net als ieder mens, uniek. Ik gebruik kunstenaars uit de geschiedenis (architecten, beeldhouwers, schilders) om het relatieve te zien van onze eigen tijd door ook naar vroegere tijden te kijken, zowel wat betreft de mogelijkheden als de gewoontes, modes en beperkingen.

De expositie
Klein maar fijn. Onder deze noemer zijn de cursisten van de Teken- en SchilderSalon de afgelopen tijd de uitdaging aangegaan om op een klein canvas (20 bij 20 cm) 'een wereld' van schoonheid, beleving, fascinatie of onderzoek vast te leggen. Het onderwerp werd door ieder naar eigen smaak en voorkeur gekozen, zo ook de materiaal- of stijlkeuze. Het is een feest voor het oog; een verrassende kaleidoscoop geworden, gevat in lijsten die door Pascal van Ruijven gemaakt werden.
Wij willen u van harte uitnodigen om de schilderijen te bekijken tijdens de tentoonstelling van dit veelzijdige resultaat, van 23 maart tot 25 april 2018, in het Stads-Koffyhuis Delft.