Ook op het nieuwe festivalterrein heeft Westerpop gras en bomen. Organisator René Steijger (links) hoopt dat de geboekte bands weer voor een goed gevuld veld zullen zorgen.
Ook op het nieuwe festivalterrein heeft Westerpop gras en bomen. Organisator René Steijger (links) hoopt dat de geboekte bands weer voor een goed gevuld veld zullen zorgen.

Waylon, Novastar en De Likt in actie tijdens Westerpop 2016

cultuur

DELFT – Onder meer Birth of Joy, De Likt, Novastar, Moonkings èn Waylon zullen komende zomer optreden op Westerpop. Dat blijkt uit het tipje van de sluier dat organisator René Steijger alvast wil oplichten.

Het complete programma van het Delftse popfestival wordt traditiegetrouw op Tweede Pinksterdag gepresenteerd. Dan zal het om 18.00 uur verschijnen op westerpop.nl.
Op vrijdag 15 en zaterdag 16 juli zijn in totaal 21 acts te zien. De laatste daarvan werd vorige week nog geboekt. Meest bekend bij het grote publiek is ongetwijfeld Waylon, die twee jaar terug nog samen met Ilse DeLange (als The Common Linnets) tweede werd op het Eurovisie Songfestival. "Leuk om zo'n bekende Nederlandse artiest te boeken", vindt René Steijger. "Later dit jaar speelt hij nog met een 15-koppig orkest in een uitverkocht Ahoy. Ik verwacht dat hij bij ons ook muziek van zijn nieuwe album gaat spelen."
Ook Novastar is bekend en heeft haar sporen in de muziekwereld verdiend. "Zij hebben zeker rond 2005 enkele grote hits gehad. Deze Belgische band maakt geweldig liedjes, die Britpop-achtig klinken. Ik kijk ernaar uit dit hits weer terug te horen." Moonkings is de nieuwe band van Adje Vandenberg, ooit één van de gitaristen van de roemruchte Britse hardrockband Whitesnake, die wereldwijd meerdere hits had. In 2011 keerde hij terug naar Nederland om een nummer te maken voor het kampioenschap van FC Twente. De samenwerking binnen de band die hij hiervoor samenstelde beviel zo goed dat hij in Nederland bleef. "Vandenberg is wel een fenomeen. Een echte hardrocker, met lang haar. Hij is één van de beste gitaristen van Nederland."
Minder bekend maar zeker niet minder spectaculair zijn de mannen van De Likt, die de vrijdagavond afsluiten. De drie Rotterdammers worden gezien als de nieuwe Jeugd van Tegenwoordig. Hun optredens zijn vanaf minuut één één groot feest. "We kijken hier heel erg naar uit", zegt Steijger daarover. "Drie jaar geleden hadden we De Kraaien als afsluiting op de vrijdagavond, dat was een groot succes. De Kraaien zijn echt vergelijkbaar met De Likt en we verwachten dat dit ook weer zo'n feest wordt." Eveneens op vrijdagavond komt gitaarband Birth Of Joy, die al op festivals als Eurosonic Noorderslag, Lowlands, Pinkpop en de Zwarte Cross stonden. "Ze hebben een heel professioneel geluid."

Voor het eerst
Westerpop is dit jaar voor het eerst op de sportvelden van het Stanislascollege Westplantsoen, langs de Prinses Beatrixlaan. "We hebben daarom wel een beetje het wiel opnieuw moeten uitvinden. Ondanks 25 jaar ervaring bij het Grotius College zijn we voor wat uitdagingen komen te staan. Dat is niet altijd even makkelijk geweest." Positief is echter dat hier perfect de typische Westerpop-sfeer kan worden gecreëerd, verwacht de organisator. Met een festival op gras en omringd met bomen. Verschil met 'vroeger' is wel dat het festival niet begin september maar half juli is en de bands tegen de zon in spelen. "Verder hebben we het logistiek allemaal op orde. Het festivalterrein is op 16 minuten loopafstand van het centraal station en er is ruimte genoeg om fietsen te stallen."