Een eerdere editie van de OWee (Foto: Koos Bommelé)
Een eerdere editie van de OWee (Foto: Koos Bommelé)

Feestelijke kennismaking met Delft tijdens OWee

Algemeen

DELFT - De stad maakt zich op voor een bruisende periode met de jaarlijkse OWee, de Ontvangstweek voor nieuwe studenten van de TU Delft, Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland. Deze vindt plaats van zondag 13 augustus tot en met donderdag 17 augustus. Ook voor Delftenaren die geen student zijn, is er tijdens de OWee het een en ander te beleven. 

Door Cheyenne Toetenel

De OWee is de periode waarin de nieuwe lichting studenten kennismaakt met alle aspecten van het Delftse studentenleven. “De start van een studie is een start van een nieuwe fase in je leven”, aldus Rob Mudde, de Vice Rector Magnificus van de TU Delft, in een oproep aan nieuwe studenten. “Een nieuwe stad, nieuwe studiegenoten en cultuur. Er komt veel op je af. De introductieweek is een belangrijk onderdeel waarbij je de universiteit, stad en studiegenoten leert kennen. Een sociaal netwerk tijdens deze nieuwe periode in je leven is van groot belang.” Dat ‘leren kennen’ gebeurt middels verschillende activiteiten die een informatieve, sportieve of feestelijke insteek hebben.

Activiteiten
Tijdens de gehele OWee kunnen studenten terecht op TOPdesk Basecamp. Hier kunnen ze eten halen, relaxen en meedoen met spellen en activiteiten. Op zondag vindt het Schiediner plaats, waar de studenten met elkaar langs de Schie eten terwijl er een parade langskomt die hen een eerste indruk geeft van de Delftse verenigingen. De avond wordt afgesloten met het grootse Stud Openingsfeest. Op maandag is het ‘Discover Delft- dag’. Na een centrale opening op de campus kunnen studenten middels een zoektocht met groepsopdrachten de hoogtepunten van Delft ontdekken en eventueel een canal cruise doen. Bovendien is er die dag een infomarkt op de Markt waar alle studentenverenigingen en -organisaties zich presenteren met stunts en gadgets. Op dinsdag is het verenigingendag. Op deze dag gaan de studenten verschillende studentenverenigingen bezoeken, waar ze de sfeer kunnen proeven. Verder is het een dag vol activiteiten, waaronder Studentenpraat waar studenten aan een inspirerende spreker vragen kunnen stellen over ‘student zijn’, de OWaterLympics in de Delftse Hout en de openluchtbioscoop op de Markt. Terwijl de zon langzaam ondergaat, zullen studenten getuige zijn van de grootste talentenshow die de universiteit ooit heeft gezien: Delft Got Talent. Woensdag staat in het teken van ‘samenkomen’. Studenten krijgen de kans om sport- en cultuurverenigingen beter te leren kennen op de activiteitenmarkt. Er is een backstage campus tour, Cantus-Sing-Along, horecatour en openluchtbioscoop op het dak van de bibliotheek. Donderdag, de laatste dag van de OWee, is het de ‘Gouden Maat Dag’. Studenten bezoeken infostands met workshops en spellen die ze helpen bij allerlei dingen waar zij tegenaan zouden kunnen lopen tijdens de studententijd. Verspreid over de week vinden er ook rustige avondactiviteiten plaats, zoals een bordspellenavond, yogasessie, disco tafeltennis en karaoke.

Delftenaren welkom
Delftenaren die benieuwd zijn naar hoe zo’n OWee eraan toegaat, zijn welkom bij diverse gratis activiteiten. Neem maandagmiddag een kijkje op de informatiemarkt en kom in contact met studentenverenigingen, ga zelf van de stormbaan of kom een kijkje nemen bij de OWaterLympics op dinsdagmiddag, en kom dinsdagavond op de Markt om 20.30 uur kijken naar de film ‘Good Luck to You, Leo Grande’. Ook de Gouden Maat Dag in het Mekelpark is toegankelijk.

Hinder vermijden
Terwijl dit evenement altijd een levendige sfeer met zich meebrengt, zijn er in het verleden uitdagingen geweest met betrekking tot hinder voor de inwoners. De organisatie van de OWee, de gemeente en de TU Delft hebben verschillende maatregelen genomen om de week goed te laten verlopen. Buurtbewoners konden daar afgelopen jaar over meedenken. Er zal geen vuurwerk meer worden afgestoken tijdens het openingsfeest, er worden susteams ingezet in de Wippolder om ‘s nachts een oogje in het zeil te houden en er is iedere ochtend veiligheidsoverleg met politie, TU Delft, gemeente, OWee bestuur en studentenverenigingen om gebeurtenissen van de dag ervoor door te nemen. 

Ervaart u als inwoner desondanks toch overlast? Meld het dan direct via www.delft.nl/melden. Door uw melding kunnen het OWee-bestuur, de gemeente en politie actie ondernemen. Is er sprake van ernstige overlast? Bel dan de politie op 0900 8844.