Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Door de lens van Koos: OWee 2022

Algemeen

DELFT - Afgelopen week, van 21 tot en met 25 augustus, maakten nieuwe studenten van de TU Delft, Haagse Hogeschool, en Hogeschool Inholland in Delft kennis met elkaar én de stad tijdens de OWee.

Op zondag trapten de studenten de OWee af met het Schiediner, een barbecue waarbij studenten hun groepje beter hebben leren kennen. Na het Schiediner konden de deelnemers door naar het Stud Openingsfeest op de campus. Op maandag ontdekten de studenten middels een zoektocht met groepsopdrachten de hoogtepunten van Delft. Bovendien was er die dag een infomarkt op de Markt, vrij toegankelijk voor de studenten en alle Delftenaren. Daar stonden verenigingen, maar ook studentenorganisaties, een horeca-uitzendbureau en duurzame initiatieven om te laten zien wat Delft allemaal te bieden heeft. Dinsdag stond in het teken van de studentenverenigingen, Studentenpraat in Theater de Veste en een voor iedereen toegankelijke openluchtbioscoop op de Markt. Woensdag bracht de OWee iedereen samen op de campus voor een Backstage Tour en de Cantus-Sing-a-Long. Die avond bezochten de studenten ook restaurantjes en cafés tijdens Proef Delft om de stad op culinaire wijze te leren kennen. De OWee eindigde op donderdag met het Absolute Waarde Festival op de campus.

Overlast tegengaan
Om de OWee positief te laten verlopen, ook voor Delftenaren, is een nauwe samenwerking tussen het OWee-bestuur, de TU Delft en de gemeente Delft bewerkstelligd. “Dit vonden wij nodig, zeker omdat de OWee dit jaar tegelijk met de eerste schoolweek van basisscholen en middelbare scholen valt en het ‘gewone leven’ voor veel Delftenaren dan weer is begonnen”, vertelde Erik Markus, regisseur Publiek Belang bij de gemeente Delft, ons eerder. “Wij willen voorkomen dat er een enorme druk op de leefbaarheid gaat komen. Daarom hebben wij samen een uitgebreid plan opgesteld om eventuele overlast tegen te gaan. Er is bovendien dagelijks overleg tussen de betrokken partijen, ook ná de OWee, tijdens de kennismakingsperiode van de studentenverenigingen. Samen met de TU Delft, het OWee-bestuur, de brandweer, politie, handhaving, studentenverenigingen en DUWO bekijken we de overlastmeldingen van de vorige dag en bespreken we hoe we deze vormen van overlast de rest van de week kunnen voorkomen.” 

Woord van de burgemeester
Ondanks de inzet van de gemeente Delft, de TU Delft en het OWee-bestuur voorafgaand en tijdens de introductieweek, hebben inwoners van Delft, woonachtig in het gebied rondom de activiteiten, toch een vorm van overlast ervaren. Burgemeester Marja van Bijsterveldt over de OWee: “Afgelopen week liepen er zo’n 4600 jonge eerstejaars studenten door de stad om Delft te leren kennen. De OWee is een jaarlijks terugkerend bruisend evenement met veel informatie, ontmoeting, muziek en gezelligheid. Het is een feit dat tijdens deze week op sommige plekken overlast ontstaat voor Delftenaren. Dat willen we natuurlijk graag vermijden. Daarom wordt door gemeente, TU, politie en betrokken studentenverenigingen zowel bij de voorbereidingen als tijdens de week zelf alles in het werk gesteld om overlast zoveel mogelijk voorkomen. Ik ben trots op al die inzet en wil alle betrokkenen bedanken daarvoor!”

Onze fotograaf Koos Bommelé bezocht wat OWee-activiteiten, waaronder de Sing-a-Long en de informatiemarkt. Benieuwd naar zijn foto’s? Kijk dan op www.delftopzondag.nl.

Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé