Foto: Sem Steenbergen
Foto: Sem Steenbergen

Pieter Jouke over zijn zesde avondvullende voorstelling ‘Laars Lappen’

Algemeen

DELFT - Pieter Jouke is personeels - en organisatieadviseur, dagvoorzitter, debatleider, presentator, schrijver voor televisie, radio en cabaret, auteur van vier boeken, beoefenaar van Krav Maga, loper van marathons, en Delftenaar. De afgelopen twee jaar heeft hij zich volledig gestort op zijn zesde avondvullende voorstelling. Op vrijdag 23 juni vindt de dernière van ‘Laars Lappen’ plaats in Theater de Veste. Een voorstelling die Pieter al meer dan honderd keer heeft opgevoerd, en die in twee jaar tijd nogal wat ontwikkelingen heeft doorgemaakt. “Ga ten minste één keer naar een vroege try-out van een comedyshow, dan naar de première en vervolgens naar de dernière.”

“ ‘Laars Lappen’ begon als een ode aan een niet gelukte carrière. Ik was boos, en boosheid is een emotie die vaak ergens bovenop ligt. Dat was een voor de hand liggend startpunt.” Die boosheid begon zich vervolgens te richten naar corona, en later naar discriminatie. In een tijd dat er pijlen op de stoep stonden om de richting aan te geven, kwam Pieter in aanraking met een hem vooralsnog onbekend gevoel. “Ik had het gevoel dat ik me moest verdedigen als ik tegen de pijlen inliep, zelfs als er verder niemand was, en begon steeds meer na te denken over mensen die dat gevoel altijd hebben, vanwege hun huidskleur of naam.” Dit onderwerp mocht uiteindelijk een kleine maar scherpe rol in de voorstelling vervullen. Crisis bleef een hoofdthema. De coronacrisis mocht dan afgelopen zijn, er deden zich nog genoeg crises voor. “Klimaat, polarisatie, oorlog… Aan de hand van vorige crises laat ik zien dat je heel veel van crises kunt leren, en stel ik de vraag: wie ben je in een crisis?”

De huidige versie van ‘Laars Lappen’ gaat over heldendom. “We leven in een tijd waarin het heel moeilijk is om een held te zijn, en heel makkelijk om een held genoemd te worden.” Pieter licht toe dat je tegenwoordig al een held bent als je met een krat bier op een barbecue binnenloopt. “Vroeger had je daar een draak voor moeten doden.” Maar ook de dood van Pieters vader komt aan bod. “Dat klinkt ineens veel minder grappig, maar het is heel intiem en liefdevol. Dit is de eerste voorstelling die mijn vader nooit heeft gezien. Het is een soort ode aan mijn vader.” Pieters vader overleed vlak voor de coronacrisis. “Hij heeft me geleerd welke kenmerken een held zou moeten hebben. Dat is niet alleen heldhaftigheid, maar ook kwetsbaarheid.” Kwetsbaarheid is volgens Pieter ook van belang in comedy: “Je mag overal tegen zijn, maar je moet ook ergens voor zijn. Als het je allemaal niks kan schelen, ben je onkwetsbaar. Iemand die overal succesvol tegenaan trapt, is niet grappig of interessant.”

In ‘Laars Lappen’ vindt een ontmoeting plaats tussen totaal absurdisme en openhartige poëzie. “Ik ben dol op taal en vervreemding. Ik zoek vervreemding graag op en vergroot het uit.” Vervreemding gaat vaak samen met conflict, maar Pieter ziet oplossingen bedenken niet als zijn taak, in ieder geval niet in comedy. “Als ik comedy maak, bedenk ik comedy-oplossingen. Die oplossingen kunnen helemaal niet, maar laten wel zien hoe absurd de huidige situatie is. Zo keer je terug naar de menselijke kant.” De vader van Pieter was dominee, iets wat ertoe heeft geleid dat Pieter liever niet staat te preken. “Ik wil mensen wel aan het lachen maken. Dat doe ik met comedy die soms heel absurd is, en soms ook hout snijdt.”

Op vrijdag 23 juni kun je de uiteindelijke versie van ‘Laars Lappen’ zien in Theater de Veste. Tickets zijn verkrijgbaar op: www.theaterdeveste.nl. mensen met een We Are Public-pas hebben gratis toegang.