In totaal bezochten vanaf 4 februari bijna 71.000 mensen de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. (Foto Marco De Swart)
In totaal bezochten vanaf 4 februari bijna 71.000 mensen de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft. (Foto Marco De Swart)

Het Delft van Vermeer scoort volle zalen en hoge waarderingen

Algemeen

DELFT - Na 115 dagen was het zondag 4 juni dan toch echt de laatste keer dat de tentoonstelling Het Delft van Vermeer kon worden bezocht in Museum Prinsenhof Delft. In totaal bezochten vanaf 4 februari bijna 71.000 mensen de ambitieuze tentoonstelling over de beroemde Delftse meester en zijn netwerk en relatie tot de stad Delft.

Ongeveer 11% van alle bezoekers kwam uit het buitenland, nog nooit eerder kwam er zoveel internationaal publiek naar een tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft dan nu. De tentoonstelling wordt enorm gewaardeerd en zorgt voor veel toerisme in de stad Delft. Met de hoge bezoekersaantallen overtreft de tentoonstelling alle verwachtingen. Naast de bezoekersaantallen, was ook de waardering voor de tentoonstelling hoog. Maar liefst 82% van de bezoekers waardeert de tentoonstelling met een 8 of hoger en 10% van de bezoekers geeft zelfs een 10. Als gemiddelde waarderingscijfer krijgt Het Delft van Vermeer een 8,2, de buitenlandse bezoekers geven de tentoonstelling gemiddeld zelfs een 9,1.

Ook Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof Delft, is zeer te spreken over de cijfers van de tentoonstelling. “De afgelopen maanden trokken maar liefst 71.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Delft voor deze tentoonstelling over de wereld van deze Delftse meester. Naast de mooie recensies in de nationale en internationale media, ontving het museum talloze positieve reacties van individuele bezoekers. Met de expositie hebben we het internationale publiek kennis laten maken met Vermeer als persoon en man achter de mythe. Daarnaast zijn we erg blij met het gunstige economische effect van de tentoonstelling op de stad.” 

Met het gunstige economische effect op de stad bedoelt Moerman onder andere de uitgaven van bezoekers in de stad. Van de ondervraagden geeft 56% aan speciaal voor de expositie naar Delft te zijn gekomen. Ook geeft 13% van de bezoekers aan in Delft te blijven overnachten, wat neerkomt op ruim 16.500 overnachtingen. Circa 11% van de bezoekers reist voor de tentoonstelling uit het buitenland af naar Delft. Veel bezoekers, ongeveer 61%, doet voorafgaand of na een bezoek aan de tentoonstelling uitgaven in de stad. Gemiddeld geven zij dan €76,- uit per persoon, wat dus alleen maar gunstig is voor de economie in Delft.    

Museum Prinsenhof Delft is op maandag gesloten en verder dagelijks geopend van 11:00 uur tot 17:00 uur. Kijk voor meer informatie op www.prinsenhof-delft.nl