Het terrein aan de Mozartlaan waar de flexwoningen inmiddels geplaatst zijn. (Foto: Koos Bommelé)
Het terrein aan de Mozartlaan waar de flexwoningen inmiddels geplaatst zijn. (Foto: Koos Bommelé)

Flexwoningen Mozartlaan worden opgeleverd

Algemeen

DELFT - In 2022 heeft het Rijksvastgoedbedrijf een aanbesteding gedaan voor de aanschaf van 2000 flexwoningen. De flexwoningen zijn bedoeld om doorverkocht te worden aan gemeenten en woningcorporaties en zo bij te dragen aan de uitbreiding van het aantal woningen. In december 2022 stemden het college en de raad in met de aanschaf van 84 van deze flexwoningen om Oekraïners tijdelijk te kunnen huisvesten. Voor de aanschaf is met een investering van 8 miljoen euro ingestemd.

De gemeente Delft is de eerste gemeente in Nederland die de woningen plaatst. De gekozen locatie is aan de Mozartlaan. Oorspronkelijk was de bedoeling dat de Oekraïners per 1 april jongstleden in konden trekken in de flexwoningen, maar dit lukte om verschillende redenen niet. Zo was de fundatie nog niet gerealiseerd en was de omgevingsvergunning nog niet rond. De deadline werd eerst bijgesteld naar 31 mei en later naar 30 juni. Inmiddels is de omgevingsvergunning voor drie jaar verstrekt.

Omwonenden van de Mozartlaan werden eerder jaar geïnformeerd over het project tijdens een inloopavond van wijkcentrum BuitenGewoon. Tijdens deze informatieavond werd vooral de onveilige verkeerssituatie aan de Mozartlaan aan de kaak gesteld. Om de verkeerssituatie te verbeteren, is een voorstel voor een gewijzigde toegangsweg naar het terrein voorgelegd aan het college. Deze wijziging houdt in dat de toegangsweg met twee meter verbreed wordt. Om dat te realiseren zal een deel van het kunstgrasveld moeten worden weggehaald. Bij het kunstgrasveld is echter rubbergranulaat als ondergrond gebruikt. Dit materiaal kent gezondheidsrisico’s. Daarom is besloten om het volledige kunstgrasveld te saneren. De aanstaande Oekraïense bewoners werden op 27 maart jongstleden geïnformeerd over het project en de plannen. Zij kregen daarbij ook te horen in welke woning ze zullen intrekken.

Voor de inrichting van de woningen is een aanbesteding gestart op 7 april jongstleden.De definitieve oplevering en overdracht van de woningen aan de gemeente Delft is gepland voor 16 juni. Van 17 juni tot en met 30 juni zullen de bewoners van de Marcushof en Buitenwatersloot worden verhuisd naar hun tijdelijke woning aan de Mozartlaan. De resterende woningen zullen vanaf juli worden gevuld met Oekraïners die worden toegewezen vanuit landelijke aanmeldcentra.