Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto:

Commissie: “Theater de Veste is te klein voor Delft”

Algemeen

DELFT - In de commissie Economie, Financiën en Bestuur werd donderdag gesproken over het plan van het college om te komen met een visie op Theater de Veste en hoe Delft een schouwburg kan krijgen die langer meegaat dan het huidige stadstheater. Daaruit is gebleken dat het huidige gebouw in stand houden zorgt voor stijgende onderhoudskosten. Er zijn nu meerdere scenario’s. 

Allereerst gebruikte theaterdirecteur Marijtje Pronk haar inspreekminuten om de commissie ervan te proberen overtuigen dat de politiek niet dezelfde keuze maakt als 27 jaar geleden. Toen koos de gemeenteraad voor een eenvoudig theatergebouw, waardoor de onderhoudskosten nu oplopen. De drie scenario’s die onderzocht moeten worden zijn: renovatie/uitbreiding van het huidige theater, nieuwbouw op de huidige locatie en nieuwbouw op een andere plek in de stad. Wethouder Frank van Vliet liet de commissie donderdag weten dat hij het onderzoek na de zomer afgerond wil hebben. In de commissievergadering konden de fracties de wethouder meegeven wat zij belangrijk vinden als het om de toekomst van de Delftse schouwburg gaat. 

In dezelfde vergadering werd er ook gesproken over een ander onderwerp. Studentenvereniging DSC viert namelijk komende zomer haar 35e lustrumfeest. Naar aanleiding van een brief van omwonenden willen de SP, CDA en Onafhankelijk Delft hierover een debat in de commissie houden. Omwonden klaagden namelijk vijf jaar geleden over veel overlast, ook tijdens de voorbereidingen in en rondom het gebouw. In de reactie van het college op de brief van de bewoners wordt duidelijk gemaakt dat de aanvraag voor de omgevingsvergunning nog niet rond is. Bij die aanvraag zal de gemeente aanvullende eisen stellen om overlast te voorkomen.