Lancering van het Gouden Boekje 'Het meisje met de blauwe steen' (Foto: Marco de Swart)
Lancering van het Gouden Boekje 'Het meisje met de blauwe steen' (Foto: Marco de Swart)

Lancering Gouden Boekje door groep 3 van de Jan Vermeer school

Algemeen

DELFT - Ter gelegenheid van de tentoonstelling Het Delft van Vermeer is er een speciale uitgave over deze Delftse meesterschilder in de befaamde Gouden Boekjes-serie verschenen. Het boekje ‘Het meisje met de blauwe steen’ is geschreven door Maranke Rinck; de illustraties zijn van de hand van Martijn van der Linden. Vrijdag werd het boekje gelanceerd in het bijzijn van 30 leerlingen van groep 3 van de Montessorischool Jan Vermeer uit Delft. Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft: “Met dit prachtige boekje komt ook bij kinderen het verhaal over Vermeer tot leven.” 

Lancering
Schrijver Maranke Rinck vertelde aan de kinderen hoe zij tot dit verhaal is gekomen en beantwoordde de vragen van de leerlingen. Daarna las zij het verhaal aan hen voor terwijl de kinderen ademloos luisterden. Met een gesigneerd exemplaar gingen ze weer naar huis. Het Luxe Gouden Boekje Het meisje met de blauwe steen is uitgegeven door Rubinstein en is verkrijgbaar in de museumwinkel en de boekhandel. 

Het meisje met de blauwe steen
Een meisje loopt gehaast door Delft. Ze heeft verschillende pakketjes bij zich die ze moet bezorgen. Brieven, een gitaarsnaar, kostbare oorbellen… en een stukje blauwe steen. Lapis lazuli heet dat. Het is voor de meesterschilder Johannes Vermeer. Die maakt er blauwe verf van: ultramarijn. Die is ongelooflijk duur, duurder dan goud. Even twijfelt het meisje. Haar broertjes en zusjes hebben honger. Zal ze het steentje verkopen…? Maar als ze eenmaal bij meneer Vermeer heeft aangeklopt, heeft hij een bijzonder verzoek aan haar.

Tentoonstelling
Museum Prinsenhof Delft organiseert van 10 februari tot en met 4 juni 2023 de ambitieuze tentoonstelling Het Delft van Vermeer. Hierin staan het leven van Johannes Vermeer (1632-1675), zijn netwerk en zijn relatie tot de stad Delft centraal.