Afbeelding

Cesar Zuiderwijk en Rob Kramer drumvrienden

Algemeen

Drumicoon Cesar Zuiderwijk was onlangs terug in zijn vertrouwde stad Den Haag. Hij oogt energiek, goed gekleed en deed recent succesvolle optredens tijdens Kaderock 2022 met Sloper en The Clarks.    De Delftse drummer Rob Kramer is een goede bekende van Cesar en Rob heeft vele jaren bij de drumschool Musicstation van Zuiderwijk drumles gegeven. Tegenwoordig heeft Kramer zijn eigen muziekschool in Delft aan de Genestetstraat 4.  

Tekst en foto Martin Reitsma

SLOPER  
Cesar vertelt: We spelen met Sloper de komende tijd onder meer op Graspop, Werchterrock, Westerpop, Bospop en op de Zwarte Cross. (voor het volledige programma:  zie de website van Sloper)  In het najaar doen we een clubtour met een stuk of 12 optredens en dit jaar maken we ook  nog een album.

Met Cesar Zuiderwijk en Mario Goosens (Triggerfinger) vinden we in de band Sloper  veteranen achter de drums, zij vroegen Pete Shoulder (The Union, Winterville, Silverthorne) en gitarist Fabio Canini om mee te spelen op ouderwetse klassieke rock’n’roll. Het motto en de drive van Sloper: ‘Soms is het leven simpel: ´je rockt wat met gitaren en drums, gewoon omdat je ervan houdt.  Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, blijf gewoon openstaan voor vette riffs & dubbele jungledrums en een krachtige stem’.

Het vorige album Pulverise ontving goede recensies.  Cesar daarover: “Niet dat het veel op de radio te horen was.  Ik denk dat het een beetje te heftig was, ze draaiden het gewoon niet. We spelen veel en doen zo onze eigen promotie. We zien tijdens onze optredens veel publiek,  dat eerder naar The Golden Earring kwam luisteren, maar binden ook jong publiek. 

Drum Demons 
Drum Demons is de slagwerkgroep van Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst, elke keer anders maar iedere keer met veel drumgeweld.  Cesar over Koen:  ‘hij is een van de beste drummers van ons land, hij is heel gedreven, expressief met fantasie en goed met zijn drumvak bezig. We hebben ook een nieuwe man erbij Harrison Young, hij zingt en is een multi-instrumentalist.  

Alsof Sloper en Drum Demons al niet heel intensief zijn gaat Cesar ook nog een andere theatertour doen.  Het zouden zo maar 25 tot 30 optredens kunnen gaan worden. Cesar: “ deze tour gaat de ‘Naakte Waarheid’ heten, zoiets van mensen vraag maar, ik heb genoeg verhalen.  Het tekent zijn energie en ambitie, het lijkt of de tijd geen vat op hem krijgt.   

Nieuwe lichting muzikanten 
” Iedere nieuwe generatie wordt beter omdat ze de generaties voor hen het allemaal hebben zien opbouwen.  Er zijn ook altijd eenlingen die iets nieuws proberen dat muzikaal nog niet eerder werd gedaan.  Trendsettend en dan gaan anderen dit weer naspelen.  Ik mis wel een beetje die oude bandsfeer die we vroeger hadden, dag en nacht was je bij elkaar. Ook omdat je heel veel speelde.  We zien nu veel singer-songwriters.  Het peil van de vaderlandse drummers is een van de hoogste in de wereld.  Er zijn nu zoveel goede drummers” besluit Cesar dit interview.

Cesar Zuiderwijk over Rob Kramer
School Musicstation

Ik ken Rob al sinds de jaren 80 dankzij onze gezamenlijke passie voor drummen en onze bewondering voor Buddy Rich waar Rob werkelijk alle concertregistraties van had. Dat heeft er mede toe bijgedragen dat ik meer op techniek ben gaan oefenen.Toen de school Musicstation werd gestart was hij de eerste drumleraar en onder zijn bezielende leiding werd in de loop van de tijd het grootste aantal leerlingen toegelaten op conservatoria, Codarts en Rockschools. Ook op de Drum3Daagse is hij jaarlijks een docent waar menig leerling inzicht heeft gekregen in de technische aspecten van ‘stickcontrol’. Nu je je draai hebt gevonden in Delft met een mooie plek om les te geven, wens ik je alle succes met Kramers’ Muziekschool en ik hoop nog menig uurtje met je samen te spelen en over drummen te praten. Je drumvriend, Cesar Zuiderwijk

Meer over Sloper via de website sloperband.com, meer over Drum Demons via drumdemons.nl  www.kramersmuziekschool.nl.

Het interview met Cesar Zuiderwijk is ook te bekijken via:  
https://youtu.be/bfIBIYl3nVY