Cor Mol heeft afgelopen april zijn door het NOC-NSF erkende Parkinson Bokstrainers diploma gehaald
Cor Mol heeft afgelopen april zijn door het NOC-NSF erkende Parkinson Bokstrainers diploma gehaald

Parkinson Boxing bij Kyokushin-Delft

Algemeen

DELFT - Kyokushin-Delft gaat sporten met mensen die de ziekte van Parkinson hebben. Deze mensen zouden veel baat hebben bij deze vorm van bokstraining, omdat ze hiervoor dubbele taken moeten uitvoeren. Cor Mol van Kyokushin-Delft legt uit hoe dit zit.

“Laten we beginnen bij wat Parkinson Boxing precies is. Het gaat hierbij om non-contact boksen. Tijdens de trainingen worden oefeningen om te boksen gecombineerd met functionele oefeningen die zijn gericht op balans en kracht. Verder zorgt de training ervoor dat je je sterker voelt en meer energie hebt. Ook zou Parkinson Boxing de kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er kracht, flexibiliteit en snelheid mee op. En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt.” Cor Mol heeft afgelopen april zijn door het NOC-NSF erkende Parkinson Bokstrainers diploma gehaald en gaat deze vorm van boksen vanaf juni op de dinsdagavond en zaterdagochtend aanbieden in de sporthal aan de Griegstraat. 

Uitvoeren dubbeltaken
Wat maakt boksen voor mensen met Parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het uit: “Sporten is een medicijn.” Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met Parkinson, omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, dus het uitvoeren van dubbeltaken. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden”, zo zegt Bloem.

Wil je meer informatie?
Bel 06-53211194 of kijk op:
www.parkinsonboksendelft.nl