<p>Cor vindt het belangrijk om fysiek en mentaal te blijven trainen</p>

Cor vindt het belangrijk om fysiek en mentaal te blijven trainen

'Ik zie karate niet als een sport, maar als een manier van leven!'

DELFT - Cor Mol (61) is professioneel karateka. Hij is sensei bij karateschool Kyokushin Delft in de Griegstraat.

Door Juliano van der Knaap

Cor had in het verleden een baan bij een drankenfirma in Den Haag. Hier maakte hij met een andere collega de orders verzendklaar. “Wanneer ik met hem aan het samenwerken was, zag ik dat hij tijdens de lunchpauze regelmatig schoppende bewegingen aan het maken was tegen lege dozen”, vertelt Cor. Hij vond dit er gek uitzien en vroeg zich af wat hij nou precies aan het doen was. “De jongen vertelde mij dat hij aan karate deed en bood mij aan om eens mee te gaan. Toen ik bij zijn club binnenstapte zag ik een klein zaaltje met allemaal gedisciplineerde leerlingen. De sfeer die hier hing was zo bijzonder, waardoor ik gelijk verkocht was en nooit meer ben weggegaan! De collega die ik bij het drankbedrijf heb leren kennen heet Ruud Muller. Vandaag de dag train ik nog steeds met hem. Na een aantal jaar begon hij namelijk zijn eigen school en vervolgens ben ik met hem meegegaan. Ondanks dat ik nu ook mijn eigen school heb blijf ik een keer in de week lessen bij hem volgen.” In totaal traint Cor wel zes dagen in de week. “Mijn trainingen zijn erg uitgebreid. Ik werk met regelmaat aan mijn conditie. Daarnaast ben ik voornamelijk bezig met het ontwikkelen van mijn kracht door middel van oefeningen.”

Uitdagend
Het leren van karate is uitdagend en daardoor soms wat lastig. “Dit is een reden dat een deel van de leerlingen al vrij snel afhaakt”, denkt Cor. “In het begin zie je dingen waarvan je denkt het nooit te leren. Daarom is de sport een kwestie van volhouden, herhalen en trainen. Ik denk dat als je passie genoeg hebt, dit al een hoop zal helpen tijdens het trainen en het beter worden.”

Technisch
“Er zijn diverse soorten karate, wij doen zelf aan full-contact. Dit wordt gekenmerkt als de hardste vorm van karate. Deze manier van trainen is niet voor iedereen weggelegd”, aldus Cor. De trainer vindt dat hij vroeger niet een geweldige wedstrijdtrainer was. “Maar ik zat wel in het Nederlands team. Ik heb niet heel veel prijzen gewonnen, maar richtte mij vooral op het technische gedeelte.” Dit is voor hem een belangrijk iets wat hij de leerlingen dan ook graag tot in de details bijleert. “Het geven van lessen vind ik geweldig, maar ik ben wel iemand die de lat steeds een stuk hoger probeert te leggen.” Het feit dat de sporter inmiddels wat ouder geworden is, weerhoudt hem er niet van om nog steeds fanatiek technieken aan te leren bij anderen. “Ook al ben ik nu iets minder fit, blijf ik toch bezig met het bijleren van nieuwe technieken aan de leerlingen. Ik probeer nog steeds met alles mee te doen en dit gaat me wel goed af. Het is voor mij belangrijk om te blijven bewegen, want rust roest. Daarenboven blijft de sport interessant omdat je iemand na een paar jaar zoveel leert en dat ze hier dankbaar voor zijn. Het geeft mij een enorme voldoening als mensen een groei meemaken en op een hoog niveau weten te komen.”

Sterker worden
Het mentaal sterker worden en gedisciplineerd raken staat bij de sport hoog in het vaandel. “Wij letten zeker op deze discipline. Leerlingen moeten aan het begin van de les groeten en zuinig omgaan met de spullen. Als iemand niet luistert vind ik het alleen maar een leuke uitdaging om er voor te zorgen dat dit wel het geval is. Ik ben een soort kameleon, ik kijk op welke lijn ze zitten en blijf daar uiteindelijk hangen. Sommige kinderen komen schuchter binnenlopen, maar het zijn wel goede gasten. Het zijn jongens waarvan je eerst denkt dat ze het niet vol gaan houden hier, maar ze komen nog steeds. Je hoort ook van die ouders dat de kinderen het geweldig vinden om mee te trainen. Nu zie ik gewoon dat zij zelfverzekerd naar binnen lopen. Dat is mooi om te zien en tegelijkertijd de belangrijkste winst.”

Leefstijl
“Het is belangrijk dat mensen eerst moeten werken aan hun zelfvertrouwen en dit dan na een aantal jaar een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt”, zegt Cor. “Voor mij staat dit boven het behalen van een nieuwe band. Het doel van de lessen is om de mensen bezig te houden. Dit is zowel mentaal als fysiek het geval. Ik zie het volgen van lessen eigenlijk als een totaalpakket, want alles komt erin terug. Voor mij is het niet meer een sport, maar echt een manier van leven geworden. Ik ben er dagelijks mee bezig.” Een andere essentiële factor is volgens Cor het overwinnen van bepaalde zaken, die zouden kunnen ontstaan in het dagelijks leven. “Dit is vooral bij het krijgen van tegenslagen een zeer belangrijk iets. Als er iets is waar je niks aan kan doen, probeer er dan op de een of andere manier overheen te stappen. Als het zo is, accepteer het dan en probeer vervolgens nog een stapje verder te komen!”

Meer berichten
 
CustomHtml_1