Chris van Noortwijk werd tegen wil en dank keeper, maar deed dat uit clubliefde voor dvv Delft. (foto: Roel van Dorsten)
Chris van Noortwijk werd tegen wil en dank keeper, maar deed dat uit clubliefde voor dvv Delft. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Chris van Noortwijk?

Algemeen

DELFT - Chris van Noortwijk (39) speelde eerst in de spits, maar belandde uiteindelijk aan de andere kant van het veld.

- Hoe gaat het met je?
“Goed, ik mag niet klagen. Nu corona naar de achtergrond is verdwenen heb ik het vrij druk met het sociale leven. Het is fijn dat dat weer kan; sporten, uitjes en etentjes. Maar ook druk met werk. Ik ben Business Analist bij Tech Data, ik ben een echte cijfertjesman.”

Van Noortwijk begon als zesjarige bij Wippolder: “Wij woonden op het Nassauplein, dus was Wippolder een logische keuze. Ik heb een mooie tijd bij Wippolder gehad. Op mijn 14e verhuisd naar de Buitenhof. Ik ben nog een jaartje lid van Wippolder gebleven, maar het was het toch te ver fietsen. Ik ben toen lid van dvv Delft geworden, dat was een stuk dichterbij. En daar heb ik geen spijt van gehad, ik heb pas geleden het beeldje ontvangen dat bij het 25-jarig lidmaatschap hoort. In de jeugd altijd pas in het tweede jaar in het hoogste jeugdelftal gekomen, ik was klein en iel. Ik speelde in principe in de spits. Ik was niet snel, maar had wel een hard schot. Zo pakte ik regelmatig een doelpuntje mee. Een harde werker ook, balvast, een verbindingsspeler. Eenmaal in de senioren heb ik een tijdje in het tweede elftal gespeeld, ook in de spits. Mijn eerste jaar was onder trainer Joop Hoornweg, met voetballers als Tim Steenks, Reza Methöfer, Wouter van Dam, Marvin van Hek, Henri Paradja, René Lander en Paul Etienne. Het was geen schande om toen in het tweede te spelen, ik heb mij altijd als een volwaardig lid van de selectie beschouwd. Met het tweede elftal ook kampioen geworden, onder trainer Erwin Stoelinga. Een jaar later werd Erwin hoofdtrainer en werd hij met het eerste ook kampioen, dat was leuk.”

- Toch kwam je in het eerste?
“Ja, ik heb een paar jaar in het eerste zaterdagelftal gespeeld, onder andere met Rick den Toom. Ook nu weer als spits. Dat ik op een gegeven moment op het doel ben gaan staan is uit nood geboren, want keepers zijn schaars. Het begon met het Beach Soccer Team, dat een keeper nodig had. Maar als ik eerlijk ben is het spelen in de spits veel leuker dan op het doel staan. Ik heb ook nooit de ambitie gehad om keeper te worden. En ik had met doelmannen als Raymond van der Knaap en Klaas van Baalen natuurlijk wel heel goede keepers voor mij. Ik was een lijnkeeper die het van zijn reflexen moest hebben. In het jaar dat Marco Sloos trainer was nog veel wedstrijden in het eerste elftal gespeeld. Maar dat was meer omdat er iemand nodig was om al die ballen uit het net te halen, haha. Dat ik toen op doel stond heb ik uit clubliefde gedaan. Ik speel sinds dit jaar ook in de zaal, met die kleine goals en een kleine bal gaat dat prima.”

- Dat is niet enige wat je bij Delft doet?
“Ik ben ook actief als trainer van het tweede elftal met veel oud-eerste elftalspelers. Volgend seizoen komen nog wat bekende namen terug, zoals Oscar Laguna Burgos, Patrick van Pelt en Paul Etienne. Met veel van die mannen speelde ik in de jeugd, en dat die groep nu nog bij elkaar is, dat is mooi. We vieren Kerst met elkaar en gaan ook samen op vakantie. Dit jaar gaan we met 25 man naar Spanje.”

- Die groep is nu ook actief voor één van jullie?
“Ja, voor Benny van Viersen. Er is bij hem een ongeneeslijke ziekte geconstateerd. We hebben voor hem en zijn gezin een crowdfunding opgezet, zodat zij nog een aantal mooie herinneringen kunnen maken. We spelen op 26 mei een speciale wedstrijd waar de opbrengst voor hen is, maar men kan ook doneren via doneeractie.nl/making-memories/-62067.” (RvD)