Mark van Dijk, hier samen met dochter Yoanique, won vijf keer de RODI Media Delftse 16-23 jarigen competitie. (Foto: Roel van Dorsten)
Mark van Dijk, hier samen met dochter Yoanique, won vijf keer de RODI Media Delftse 16-23 jarigen competitie. (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Mark van Dijk?

sport

DELFT - Mark van Dijk (39) kon leuk keepen, maar schopte het als spits verder.

- Hoe gaat het met je?
"Het gaat goed, heel goed zelfs! Gelukkig heb ik en mijn gezin geen last gehad van corona. Ik werk als vestigingsmanager in Rijnsburg bij een bedrijf in coatings. Omdat er in de bouw doorgewerkt is tijdens de corona-piek zijn wij gewoon geopend geweest. Natuurlijk wel met de nodige maatregelen."

- Waar is de kleine Mark als voetballer begonnen?
"Ik ben niet als voetballer begonnen, maar als keeper. Ik was 8 jaar, toen heb ik mij aangemeld bij dvv Delft. De eerste 2 jaar heb ik gekeept, maar besloot toen om te gaan voetballen. De concurrentie was te groot, ik zat toen ook niet bij de selectie. Pas in in de B-jeugd kwam ik in de selectie. In die dagen deed ik, samen met mijn beste vriend John van Gool, echter ook mee aan de Frans Hoek Keepersdagen. Werd ik eerste bij de regionale kampioenschappen. Al zeg ik het zelf, maar ik kon leuk keepen."

- Je zocht het al snel hogerop?
"Toentertijd speelde je 3 jaar in de A-jeugd. Ik was tweedejaars A-junior bij dvv Delft, maar kon naar de A-selectie. Maar ik besloot om naar DHC te gaan. Daar had ik twee redenen voor; mijn moeder overleed en ik werd gebeld door Piet van der Valk, hij vroeg mij om naar DHC te komen. Door het overlijden van mijn moeder veranderde er veel in mijn leven, dus vond ik dat ik ook een verandering in het voetbal nodig had. Bij DHC heb ik 4 jaar gespeeld, één seizoen in de A-jeugd en 3 jaar in de A-selectie. Het eerste jaar onder trainer Jan van den Akker, daarna onder andere met Chris Kronshorst en Robert Eckhardt. Ik heb het bijgehouden, ik ben toen tot 24 wedstrijden in het eerste elftal gekomen."

- Toch bleef je niet bij DHC?
"Nee, ik keerde via-via terug naar dvv Delft. Uiteindelijk werd dat ook een periode van 4 jaar. Het eerste jaar onder Joop Hoornweg, daarna drie jaar onder Peter Pothof. John de Letter was trainer bij DHL en hij vroeg mij om te komen. Dat seizoen zijn wij via de nacompetitie gepromoveerd. Maar John vertrok en Wim van Zinnen nam het over. Ik raakte op een gegeven moment geblesseerd en na mijn herstel was ik mijn basisplaats kwijt. Van Zinnen was op een andere manier gaan spelen en hij liet toen aan het eind van het seizoen weten dat hij mij geen basisplaats kon garanderen. Ik werd toen door Joop Hoornweg gevraagd om bij SEP te komen spelen. Daar heb ik nog 3 jaar in het eerste elftal gespeeld. Ik kreeg echter last van hoge bloeddruk, ben ik in het derde elftal gaan spelen. Ook voor een periode van 3 jaar. Dankzij Leo Massar heb ik nog 2 jaar in het tweede van DHL gespeeld. Daarna ben ik met selectievoetbal gestopt en ben ik naar dvv Delft teruggekeerd."

- Heb je alles uit je carrière gehaald?
"Nee, hoewel ik altijd voor het hoogst mogelijke ging. Zelfs op mijn 28ste wilde ik nog naar het betaalde voetbal. Maar achteraf had ik daar een betere discipline voor moeten hebben, beter moeten trainen en op mijn voeding moeten letten. Ik heb bij DHC met Ard van Peppen, Roel de Graaff en Julian Jenner gespeeld, die jongens hadden er wel alles voor over. Maar waar ik wel trots op ben, is dat ik waarschijnlijk de enige voetballer ben die vijf keer achtereen de Delftse 16-23 jarigen competitie heeft gewonnen; één keer met dvv Delft en vier keer met DHC."

- Wat doe je nu nog?
"Ik train een jeugdteam bij DHL en speel met heel veel plezier in het derde elftal van dvv Delft. Nog altijd met de wil om te winnen!" (RvD)