Gerda, Aïsha en Tilly zijn meer dan trots op de succesvolle aftrap van PoptaKids in Action (Foto: Koos Bommelé)
Gerda, Aïsha en Tilly zijn meer dan trots op de succesvolle aftrap van PoptaKids in Action (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'PoptaKids in Action creëert meer sociale veiligheid in de wijk'

Algemeen

DELFT - In Poptahof Noord valt maar weinig te beleven voor kinderen, vond een aantal bewoners. Daarom zijn zij een bewonersinitiatief gestart om buitenspeelactiviteiten te organiseren in de eigen achtertuin voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Door Cheyenne Toetenel

Aïsha Sriram verhuisde tweeënhalf jaar geleden vanuit Den Haag naar de Delftse Poptahof en liep daar al snel tegen een probleem aan. "Een leuke en veilige speelplek voor mijn dochter was onvindbaar", vertelt ze. "Toen zij begon te lopen ben ik op zoek gegaan naar een geschikte speeltuin, maar ik liep tegen een aantal zaken aan. Om het Poptapark maar als voorbeeld te nemen; daar merkte ik al gauw dat het niet de ideale plek is voor jonge kinderen. Er ligt veel afval dat ze kunnen oppakken en ze kunnen er zo de straat oprennen, want de speeltuin is niet afgezet. Uiteindelijk kwam ik op het pleintje bij de Moe'sTuin uit. Ook deze plek is niet goed onderhouden en er staan nauwelijks speeltoestellen." Toch bekeek Aïsha het positief. "Ik kan klagen over de situatie, maar ik kan ook proberen naar oplossingen te zoeken. If you’re not part of the solution, you’re part of the problem." Poptahofbewoners van het eerste uur, Tilly Kaisiëpo en Gerda Borgers, sloten zich bij Aïsha aan om een nieuw concept van de grond te krijgen: PoptaKids in Action.

Sociale cohesie
Met PoptaKids in Action streven de dames naar veiligheid én sociale cohesie. "Ondanks dat je met honderden mensen in een flat woont, ken je elkaar niet", aldus Tilly. "Je hebt hier Nederlanders, Marokkanen, Turken en Antillianen die hier al generaties lang wonen, maar we hebben ook te maken met statushouders. Het is lastig om al die groepen met elkaar te verbinden, maar wij proberen het en hebben er vertrouwen in dat het steeds beter zal gaan. Wij moeten dat stukje leefbaarheid vergroten, want het gebeurt niet vanzelf. We moeten de kinderen én de ouders het gevoel geven dat het hun wijk is, een veilige en leuke plek om te spelen en een band met elkaar op te bouwen." Volgens Aïsha heeft het gebrek aan verbinding ook sterk te maken met het gebrek aan veilige speelgebieden. "Jonge moeders weten niet wat ze moeten. Ze blijven met kinderen binnen of op galerij. Je moet iets creëren waardoor ze naar buiten treden. Dat is wat wij doen op deze plek, helemaal in de luwte." Als je bij kinderen begint komt het altijd goed, denkt Gerda. "Als de kinderen samenkomen, volgen de ouders. Zo'n structurele speelmiddag zorgt voor verbinding. En als je elkaar kent let je ook sneller op elkaars kinderen, waardoor de sociale veiligheid steeds verder wordt opgebouwd."

Schot in de roos
De opening afgelopen woensdagmiddag was een schot in de roos, vinden de drie initiatiefnemers. Na een toespraak van hen en het officiële startschot was er voor de kinderen van alles te beleven. "Vooral de workshop cupcakes versieren die Infairio en Anoesjka verzorgden was een groot succes!", aldus Gerda. "Maar ook de kinderliedjes die werden gezongen onder begeleiding van Paul en Mandy. Superleuk dat de kinderen nu de Hollandse liedjes konden zingen die zij van school kennen, want voor velen is dit thuis niet mogelijk met ouders die de taal nog niet goed spreken." Aïsha is ook de heren van voetbalschool NIRO Legacy dankbaar voor de clinic die zij hebben gegeven. "Robbie en Kevin hebben dat zo leuk aangepakt." De heren lieten na afloop ook vier Derbystar ballen achter bij PoptaKids in Action, gesponsord door Maltha Sport. Verder kregen de kinderen alvast een voorproefje van de buitenspeelactiviteiten die zij de komende tijd kunnen verwachten. "Dankzij Thomas Slotboom hebben we mooie sfeerbeelden om terug te blikken op de dag." Tilly denkt met de officiële opening te hebben 'gescoord' bij Woonbron en de gemeente Delft. "Wij hebben zichtbaar gemaakt wat in deze buurt ontbreekt. Hopelijk levert dat in de toekomst wat op, zoals een aantal leuke speeltoestellen."

Speelmiddagen
Vanaf nu kan elke woensdag- en vrijdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur worden gespeeld op het plein tussen de Leeuwerik en de Patrijs. "Speelgoed is volop aanwezig, met dank aan de steun van Fonds 1818", vertelt Gerda. "En als er iets is wat de kinderen missen, kunnen we altijd kijken of we het nog kunnen aanschaffen. Wij gaan door onze knieën en kijken naar hoe kinderen de wereld zien en waar zij behoefte aan hebben. Het plan is nu ook om elke maand af te sluiten met een gezellige pannenkoekenmiddag." Naast de activiteiten voor kinderen, organiseren de dames op dinsdag en donderdag koffieochtenden voor iedereen uit de buurt. "Zo hopen we een beetje leven in de wijk te krijgen", vertelt Tilly. "We hebben in ieder geval een geweldig begin gehad!"