Jon Cornelese is gematig positief over de versoepeling van de coronamaatregelen (Foto: Koos Bommelé)
Jon Cornelese is gematig positief over de versoepeling van de coronamaatregelen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

'Terrassen gaan open, maar het is nog te vroeg om te juichen'

Algemeen

DELFT - Cafés en restaurants krijgen vanaf 1 juni groen licht om weer mensen te ontvangen. Uiteraard wel met inachtneming van de anderhalvemetermaatregel. Jon Cornelese, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Delft, is gematigd positief.

Door Cheyenne Toetenel

Premier Rutte maakte tijdens de persconferentie woensdagavond bekend dat de horeca met ingang van 1 juni weer gedeeltelijk open mag, mits het coronavirus voldoende onder controle is. Buitenterrassen zijn vanaf dat moment weer toegankelijk als gasten ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. Ook cafés en restaurants kunnen dan weer gasten ontvangen, maximaal dertig personen, inclusief personeel, en alleen op reservering. Volgens Cornelese een stap in de goede richting, al vraagt hij zich sterk af of de maatregelen wel werkbaar zijn. Vooral na het Kamerdebat van afgelopen donderdag, waarin Rutte aangaf dat ook personen aan één tafel afstand moeten houden. "Het is al een uitdaging om in deze tijd winstgevend te draaien, maar met zo'n strenge maatregel kun je je afvragen of openen voor veel horecazaken wel zinvol is."

Hoop
“Veel horecaondernemers zitten in zwaar weer, dus het is goed dat er weer omzet kan worden gedraaid. Inkomsten zijn er niet of nauwelijks, maar de kosten lopen door. De NOW-regeling blijkt ook niet zo mooi te zijn als deze leek, waardoor veel ondernemers op omvallen staan. Omzet is hard nodig, want anders gaan veel ondernemers het niet redden." Uit een enquête van de landelijke organisatie van KHN is gebleken dat een zesde van de horecaondernemers hun zaak niet meer zal openen en de verwachting is dat dit toe zal nemen tot een derde. "Het omvallen van die ondernemers doet wat met het stadsbeeld. Delft zal er heel anders gaan uitzien. Belangrijk is daarom dat wij er met zijn allen voor zorgen dat niet nog meer horeca kopje onder gaat." Na de persconferentie is er volgens Cornelese een beetje hoop voor de toekomst. “Echter, eerst moeten we maar eens zien wat deze maatregelen in de praktijk gaan brengen en of het zover komt.”

Kleine ondernemers
“Ik besef mij goed dat er ook genoeg kleine zaken zijn die niets aan deze versoepeling hebben, slechts acht gasten een tafeltje kunnen bieden en geen terras hebben. Om die groep te helpen zijn wij als KHN in gesprek met de gemeente, om te kijken of wij terrassen kunnen creëren. Misschien niet precies voor de deur, maar net even om de hoek zodat meer ondernemers kunnen gaan draaien en zo hopelijk het hoofd boven water kunnen houden. Binnen de gemeente begrijpt iedereen dat het hard nodig is om de horecaondernemers te steunen, maar heel concreet zijn de plannen nog niet. Belangrijk is dat deze snel gevormd worden, want voor je het weet is het 1 juni. 14 mei worden tijdens de raadsvergadering de lokale noodmaatregelen voor de horeca besproken. ”

Aanpak
Delftse horecaondernemers zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor de heropening, maar dit is nog een hele uitdaging. "Het protocol is nog niet helemaal duidelijk en er staan nog veel vragen open, wat het voor ondernemers lastig maakt om echt concrete plannen te maken. Sommigen kopen plexiglas op om tussen de tafels te plaatsen, anderen zijn de gangpaden aan het verbreden en zoeken uit hoeveel tafels zij kwijt kunnen. Ook worden vraagtekens geplaatst bij de omgang tussen gasten en het personeel. Moeten we aan de slag met een ouderwetse trolley zodat je het eten aan tafel kunt rollen, moet er een plateau aan de tafel worden bevestigd, of gaan we aan de slag met apps zodat contact met de bediening helemaal niet plaats hoeft te vinden? En hoe kun je gasten aan een tafel anderhalve meter afstand laten houden? Hoe realistisch is dat voor gezinnen met kinderen? Wat in ieder geval zeker is, is dat de horeca nu heel anders wordt dan we gewend zijn."

Gevaar
Waar we volgens Cornelese ook op moeten blijven letten, is dat we niet té enthousiast worden. "Iedereen wacht met smart op het moment dat ze met een biertje of een wijntje op het terras kunnen zitten. Het wordt echt een uitdaging om alles in goede banen te leiden, omdat iedereen zo graag wil. Dat is hartstikke leuk, maar laten we alsjeblieft oppassen met elkaar dat we het wel gewoon volgens de regels doen. Anders is de kans groot dat de politie de stad leeghaalt en kunnen we die vrijheid verliezen."