Harmen en Moen van Buitenhof Zomerfestival, Nathalie van Cultuurhuis Delft, Glenn van CANIDREAM, Quan, Youp en Lian van NOBIS (Foto: Koos Bommelé)
Harmen en Moen van Buitenhof Zomerfestival, Nathalie van Cultuurhuis Delft, Glenn van CANIDREAM, Quan, Youp en Lian van NOBIS (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Kunst verbindt inwoners Buitenhof met elkaar én de stad

Algemeen

'Een link leggen tussen mensen en gebieden door kunst- en cultuurprojecten is pure magie'

DELFT - Hoe verbind je inwoners van de Delftse wijk Buitenhof met elkaar én met de stad? Een groep initiatiefnemers is bezig om in deze buurt grootschalige sociale kunst- en cultuurprojecten te realiseren, met als doel de buurt te vervrolijken en de ware identiteit van Buitenhof te laten zien. De mooie, bijzondere en leuke kant van Buitenhof wordt nu namelijk vaak over het hoofd gezien.

Door Cheyenne Toetenel

Wanneer verbindt kunst? Wie of wat verbindt het? Wanneer is het een succes en hoe meten we dat? Dat zijn vragen die centraal stonden tijdens het Stadsmakerspodium 'Verbindende Kunst in de Buitenhof' dat afgelopen woensdag plaatsvond bij TopDelft. Drie initiatieven werden deze avond door de initiatiefnemers gepresenteerd, waarin hun visie voor de wijk Buitenhof naar voren kwam. Aan het woord waren Nathalie van der Hak van Cultuurhuis Delft, Youp van der Weijde van het studenteninitiatief NOBIS en Harmen van der Laan en Moen Mangroe over het Buitenhof Zomerfestival. Glenn Weisz, directeur van stichting CANIDREAM was de moderator deze avond. CANIDREAM, die cultuur en sport inzet voor de talentontwikkeling van jongeren tussen 12 en 18 jaar, is als partner verbonden aan de drie initiatieven.

Bubbels
"Verbinding zit hem niet alleen in een evenement of gebeurtenis zelf, maar vooral ook in het proces daarnaartoe en in wat zich daarna nog allemaal afspeelt", aldus Glenn. "Tijdens het opzetten en gezamenlijk werken aan een project kom je allerlei problemen tegen. Het oplossen daarvan is iets wat juist sterk bijdraagt aan de verbinding die we zo graag willen bereiken in de wijk én daarbuiten." De initiatiefnemers die hun project presenteerden tijdens TopDelft hebben allen iets te maken met kunst en cultuur, maar verschillen toch ook erg van elkaar. Glenn: "Daar waar de een verbindt binnen de eigen 'bubbel' in de wijk, verbindt de ander juist verschillende 'bubbels' met elkaar. Waar de een helpt binnen de eigen wijk, helpt de ander juist als buitenstaander." Dat vraagt om uitleg van de initiatieven.

Buitenhof Zomerfestival
Een festival voor jong en oud, door en voor bewoners van de Buitenhof. Dat is waar Harmen, Moen en Mirjam van de Stichting Rode Feniks naar streven met het Buitenhof Zomerfestival, dat dit jaar voor de derde keer wordt georganiseerd. Het evenement is volgens Harmen geschikt voor iedereen, vanwege de verschillende zones die het festival rijk is. Zo vinden bezoekers er de Kidzzone, de Women Only Zone, de Oud-Hollandse Zone, de Youth Zone, de Reggae Zone en een multiculturele foodcourt met hapjes uit verschillende culturen. "Met de verschillende zones willen we specifieke doelgroepen aanspreken. Zo wordt het festival een afspiegeling van de wijk, veelzijdig en multicultureel." De afgelopen keer was een op de twintig Delftenaren aanwezig, waarvan driekwart uit de wijk zelf. "Het is dus duidelijk dat dit festival echt leeft in de Buitenhof. Het mooie is dat dit evenement zorgt voor saamhorigheid in de wijk. Niet alleen op de dag zelf, maar ook eromheen. Zo leren zo'n honderd vrijwilligers elkaar goed kennen tijdens het proces en zie je daaruit vriendschappen ontstaan. En die vriendschappen kunnen ook ontstaan tijdens het evenement zelf, ook wel pareltjes genoemd. 'You want to be where everybody knows your name, and they're always glad you came.' Het is fijn om mensen om je heen te hebben die jou kennen, vooral in deze wijk waar honderd culturen samenkomen. Je moet je thuis voelen, wat kan door culturen samen te brengen. Dat is wat wij van Stichting Rode Feniks willen bereiken met onze activiteiten."

NOBIS
Het studenteninitiatief NOBIS werkt als 'buitenstaander' van de wijk, voor de wijk. Een aantal oud-studenten van de TU Delft houdt zich bezig met de wijk Buitenhof, waardoor verschillende 'werelden' samenkomen. Een frisse wind van buiten, die de bewonersparticipatie op gang wil brengen en de pareltjes van de wijk zichtbaar wil maken. Youp: "Bewoners werken met elkaar aan een muurschildering in de Chopinlaan en worden bij elke stap van het proces betrokken. Door middel van brainstormsessies, workshops en gesprekken met bewoners hopen we erachter te komen wat de identiteit van de Gillisbuurt is. Een bijzondere plek waar heel veel verborgen parels aanwezig zijn, die maar door weinig mensen worden gezien. Al deze parels willen wij naar buiten brengen door de muurschildering." Naar verwachting van Youp zullen bewoners zich door dit project meer verbonden voelen met de buurt. "Dit project is voortgekomen uit de Persoonlijk Leiderschap Module van de TU Delft dat Glenn doceert. Wij besloten om na de afronding van het vak hiermee door te gaan en het kunstwerk daadwerkelijk op de muur te krijgen. We hebben al contact gelegd met een kunstenaar die er enorm enthousiast over is. Er lopen ook gesprekken met de gemeente Delft, de woningcorporatie Woonbron en meerdere bewonerscommissies. We hopen dat het eind juni gereed is, stichting CANIDREAM helpt ons met het projectleiderschap. Het gaat ons uiteindelijk niet alleen om de prachtige muurschildering die dadelijk in de Gilliswijk staat, maar vooral ook de betrokkenheid van de bewoners. Daar zijn we volop mee bezig. Als dit project een succes is, kan dit het begin zijn van reeks van muurschilderingen die schoonheid van de Buitenhof laten zien."

Cultuurhuis Delft
Cultuurhuizen Delft is een initiatief dat werkt van binnen naar buiten en is daarom niet alleen interessant voor bewoners van de wijk Buitenhof, maar ook voor anderen. "Met de Cultuurhuizen willen we inzetten op ontmoeting, laagdrempelig kennismaken met cultuur en talentontwikkeling", vertelt Nathalie. "Cultuur draagt bij aan een Delft waar inwoners doen, meedoen en ertoe doen. De komende jaren staat ook Delft voor de opgave om meer woningen te realiseren en meer inwoners te huisvesten. Gezien de behoefte bij inwoners om te ontmoeten, werken we aan een passend voorzieningenniveau. In Delft zien we kansen en mogelijkheden en willen we onderzoeken of er op - in eerste instantie - twee locaties in de wijken Voorhof en Buitenhof Cultuurhuizen kunnen ontstaan." Een Cultuurhuis heeft een sterke verbindende factor in de wijk, vindt ze. "Het Cultuurhuis brengt mensen bij elkaar. Verbinden en (mee)maken: twee sleutelwoorden waar het Cultuurhuis voor staat. Waar mensen samenkomen gebeurt iets. Daar draait het om bij een Cultuurhuis. Het staat voor een veelzijdig gemeenschapscentrum waarbij meer wordt gedeeld dan alleen de voordeur." Nathalie benadrukt dat verbinding niet alleen belangrijk is in de Buitenhof, ieder mens is dagelijks op zoek naar verbinding. "Dat draagt bij aan ons geluksgevoel en onze ontwikkeling. Verbinding middels cultuur en ontmoeting om zo de wereld een heel klein stukje mooier te maken."