Renovatie van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig om het gebied in goede staat te houden
Renovatie van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig om het gebied in goede staat te houden

Raad praat verder over ontwerpfase Prinsenhof

Algemeen

DELFT - In de besluitvormende vergadering op donderdag 5 maart bespreekt de gemeenteraad het voorstel 'Van visie naar ontwerp Museum Prinsenhof Delft'. Bij dit voorstel zijn moties aangekondigd door de fracties van Stadsbelangen Delft, SP en ChristenUnie.

De aantrekkingskracht van het museum en het plein is groot. De historische gebouwen van Museum Prinsenhof Delft staan in de top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland. Vernieuwen van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is nodig. De gemeente moet investeren om de gebouwen in goede staat te houden. Ook zijn er aanpassingen nodig om het Prinsenhof geschikt te maken als een museum van deze tijd. Voorbeelden zijn het verbeteren van het klimaatsysteem en de toegankelijkheid van het museum. Daarnaast wil het museum de komende jaren meer bezoekers ontvangen. Hiervoor zijn aanpassingen nodig aan en rondom het gebouw, zoals een betere zichtbaarheid en meer geschikte ruimte voor tentoonstellingen en educatie. Voor de aanpak van het Prinsenhof zijn door de Werkgroep Prinsenhof, op verzoek van de gemeenteraad, drie scenario's geschetst, waar de gemeenteraad nog een keuze uit moet maken.

Van visie naar ontwerp
In januari 2020 heeft het college de gemeenteraad voorgelegd hoe de toekomstvisie voor het Prinsenhof kan worden ontwikkeld tot een ontwerp. Het college heeft aangegeven dat het een voorbereidingsbudget van 1,44 miljoen euro wil vrijmaken voor het opstellen van een Programma van Eisen (PvE), het aanbesteden van een ontwerpteam, een investeringskrediet en een exploitatiebudget. Dat is dan ook waar het college zich de komende tijd mee gaat bezighouden.

Selectiecriteria
Joëlle Gooijer-Medema, fractievoorzitter van de ChristenUnie, laat weten dat haar partij graag aan de voorkant selectiecriteria meegeeft ten aanzien van de Europese aanbesteding van de klus aan een ontwerpteam. "We willen graag dat er een partij wordt geselecteerd met relevante ervaring met dergelijke complexe ontwerpopgaven en een partij die genoeg weet van restauratie van rijksmonumenten. Ook denken we aan een criterium dat er Nederlands gesproken moet kunnen worden. Dat lijkt heel ons heel relevant, omdat de betrokkenheid van de stad bij het Prinsenhof groot is en er veel belanghebbenden hebben met wie overlegd moet kunnen worden."

Algemene Reserve
Marcel Koelewijn, commissielid van Stadsbelangen Delft, geeft aan dat zijn partij op zich niet tegen een investering om het Museum Prinsenhof te renoveren is. "Er moet sowieso regulier onderhoud aan de gebouwen gepleegd worden." Stadsbelangen Delft is echter wel tegen het gebruik van de Algemene Reserve om allerlei projecten al dan niet voor te financieren. "De Algemene Reserve is naar onze mening bedoeld om uitsluitend onvoorziene en uiterst noodzakelijke uitgaven te doen, welke niet uit een voorbereid budget kunnen worden betaald." Verder laat Koelewijn weten dat de leden van Stadsbelangen Delft van mening zijn dat de kosten voor de renovatie van het Prinsenhof niet versnipperd uit allerlei posten moet worden gefinancierd, maar uit één overzichtelijk budget dat goed controleerbaar is. "Het voorbereidingsbudget van 1,44 miljoen euro kan wat Stadsbelangen Delft betreft prima worden (voor)gefinancierd uit het Fonds Delft 2040 waarin 75 miljoen euro in zit." Dit zou de strekking zijn van de motie die Stadsbelangen Delft denkt in te dienen.

Ontwerp
Het ontwerp van het Prinsenhof, de tuin en het Sint Agathaplein is naar verwachting in 2022 klaar.