Wie mag zichzelf dit jaar 'Koning van de Kolk' noemen?  (Foto: Christiaan Feij)
Wie mag zichzelf dit jaar 'Koning van de Kolk' noemen? (Foto: Christiaan Feij) Foto: Christiaan Feij

Strijd om titel 'Koning van de Kolk' barst los

Algemeen

DELFT - Op 7 en 8 maart zal in de Zuidkolk voor de vijftiende keer gestreden worden om de titel 'Koning van de Kolk'. Elk jaar organiseert de Delftse Studenten Wedstrijd Zeilvereniging Broach de Slag om Delft, een zeilwedstrijd die van dichtbij is te volgen.

De winnaar van de titel 'Koning van de Kolk' wordt bepaald door het varen van matchraces. Tijdens dit strategische spelletje van de zeilsport wordt één tegen één gestreden met als doel de andere boot een fout te laten maken en daaruit een voorsprong te behalen.

Uitdaging
Op de wedstrijdkielboten, j22's genaamd, wordt in teams van drie gezeild in de nauwe Zuidkolk. "De Slag om Delft is een zeilwedstrijd van heel dichtbij, want de wedstrijden vinden op nog geen tien meter afstand plaats", aldus Merle Broach van D.S.W.Z.. "Daarnaast zorgen de winddraaiingen en het krappe vaarwater voor uiterst uitdagende omstandigheden, zelfs voor de ervaren wedstrijdzeiler. Met de beste match-racers uit Nederland op het water belooft het een spannende editie te worden voor zowel de zeilers als het publiek."

Optimist on tour
Met dit jaar een lustrumeditie op komst pakt Broach het evenement groots aan. Met als doel de zeilsport te verbinden met Delft, is er voor het publiek zowel op de kant als op het water dan ook van alles te beleven. Beide dagen zal optimist on tour erbij zijn; een rondreizend watersportevenement waar kinderen gratis kunnen kennismaken met de watersport. In een klein zeilbootje krijgt iedereen de kans om als kapitein van zijn of haar eigen bootje de eerste rondjes te varen. Daarnaast kan je op de kant de beginselen van het zeilen leren met op afstand bestuurbare zeilboten. Merle: "Op deze manier wil Broach Delft van heel dichtbij verbinden met de zeilsport." Zie www.slagomdelft.nl voor meer informatie!