Britte vertrekt eind mei naar Malawi om kindhuwelijken tegen te gaan
Britte vertrekt eind mei naar Malawi om kindhuwelijken tegen te gaan Foto: Britte Elisa

Britte trapt kindhuwelijken de wereld uit

Algemeen

DELFT - De Delftse Britte Drenth (21) gaat 500 kilometer fietsen door Malawi voor het goede doel. Voor haar een toffe reis en uitdaging, voor de meisjes in Malawi een betere toekomst. "Mijn doel is om kindhuwelijken de wereld uit te trappen."

Door Cheyenne Toetenel

Britte zamelt als deelnemer van Cycle for Plan geld in voor projecten van Plan International Nederland tegen kindhuwelijken. Malawi staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk. Plan strijdt daartegen door toegang tot onderwijs voor meisjes te vergroten en helpt meisjes om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Een mooi project, vindt Britte: "Dit programma sprong er voor mij uit, want ik kan hiermee zo veel moois doen voor de kinderen in Malawi. Wat voor ons heel gewoon is, is dat niet voor de kinderen daar. Zij verdienen betere leefomstandigheden, dus daar zet ik mij graag voor in." Britte zal de projecten van Plan tijdens haar fietsreis bezoeken. "Zo kan ik direct zien waar ik geld voor heb ingezameld. Ook zal ik daar het sponsorkind ontmoeten, dat ik door mijn inzameling drie jaar lang support. Plan zorgt voor veiligheid, een goede gezondheid en schoon sanitair. Ze streven naar betere leefomstandigheden voor de community van mijn sponsorkind, waardoor het een betere toekomst tegemoet gaat op het gebied van school, werk en zorg. Dankzij de verbeteringen worden kindhuwelijken ontmoedigd. Ik vind het prachtig dat ik daar op deze manier een steentje aan kan bijdragen."

Zware tocht
De tocht begint eind mei en voert zeven dagen lang door groene heuvels en langs traditionele dorpen. Britte vertrekt van Kasungu naar Mzuzu om vervolgens de route naar het zuiden te vervolgen via Lake Malawi. Na een route van 500 kilometer met dik 5500 hoogtemeters over onverharde wegen en dirt roads, eindigt de tocht bij het meer bij Nkhotakota. "Het wordt een pittige rit. Ik heb nog niet eerder op een mountainbike gezeten en ben sowieso een beetje een 'mooi weer-fietser'. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat het mij gaat lukken. Ik volg momenteel een trainingsschema om mijn conditie verder op te bouwen, ga nu vaak op pad met mijn racefiets en ben regelmatig in de spinningles te vinden. En hoe zwaar ik het ook ga krijgen in Malawi, ik blijf gewoon trappen. Want gewoon doortrappen, zo moeilijk is dat niet toch?!"

Kamperen
Niet alleen het fietsen wordt een uitdaging voor Britte, maar ook het overnachten. In tegenstelling tot veel andere fietsreizen voor het goede doel, zal in Malawi niet in hotels worden geslapen. "Ik ga samen met de andere deelnemers tijdens deze tocht echt back to basic. Ondanks dat het in de nacht flink kan afkoelen, tot wel 5 graden, slapen we in tenten langs de fietsroute." Of Britte dat kamperen al gewend is? "Nee, ik ben niet verder gekomen dan Delftse Hout haha." Maar juist die uitdaging is wat Britte trekt. "Het feit dat anderen dit niet zo snel zouden doen, triggert mij juist om het wel te doen."

Steun Britte!
Om deel te nemen heeft Britte minimaal 4000 euro aan sponsorgeld nodig. Zij kan worden gesteund via haar crowdfundingsplatform 'Gewoon Blijven Trappen' op www.cycleforplan.nl of www.malawi.cycleforplan.nl/actie/britte-drenth. "Elke euro is mooi meegenomen, want ook kleine beetjes kunnen het verschil maken. De kinderen in Malawi verdienen het!"